Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Премахване на психо-маги...  »  Стрес и неговото отстраняване

Стрес и неговото отстраняване

Стрес и неговото отстраняване

Али Шуган пред в-к. "Искра", брой 18, стр.11, петък, 11 май 2012

- Г-н Шуган, вие изполвате психологически метод на въздействие и чрез него постигате много успехи, бихте ли ни разказали за същността и опасността от стреса?

- Стресът е бича на нашето съвремие. Той е състояние на душевна тревога породена от чувства като страх, несигурност, превъзбуда, тревога и други напрежения, които нарушават телесното равновесие. Отнема личното ни очарование, лишава ни от възможността да разсъждаваме точно, разсейва съсредоточеното усилие; парализира способността да мислим, убива амбицията и самочувствието ни, унищожава силата на волята и спира инициативата ни, предизвиква неспособност да вземаме собствени решения, а също и да търсим извинения за грешките; затъмнява паметта и донася неуспех във всички възможни форми.
Стресът е не само в основата на всичките ни неудачи и злополуки, но е и разковничето на почти всички заболявания. Духовният безпорядък, объркаността, потиснатостта, хроничните страхове, напрежение и вцепеняване, всичко това в психиката на подсъзнателно ниво води до влошаване на биохимичните процеси в организма. Отслабва имунитета, дестабилизира нервната система, повишава кръвното налягане и кръвната захър, а хорестеролът и свободните радикали се покачват. Предизвиква хормонален дисбаланс, променя качеството на кръвта, белтъчините в урината. Може да доведе както до свръхтегло и затлъстяване, така също до анорекция и отслабване, да предизвика недостиг на въздух, побледняване или зачервяване, разширяване на зениците, покачване на сърдечната честота, също до недостиг на някои хранителни вещества. При стрес всичко в организма - мускули, стомах, черва и кръвоносни съдове се свива и вцепенява. Учените са установили, че при постоянен страх и напрежение мозъкът се свива измеримо с около 1 см. Хроничният стрес може да имитира много заболявания, както и да предизвиква такива и да затрудни диагностичния процес. Състоянието на продължителен стрес води до безкраен списък от болести: безсъние, мигрена, световъртеж, нервна-депресия, страхова невроза, шизофрения, множествена склероза, сърдечна, съдова и бъбречна недостатъчност, аритмия и стенокардия, атеросклероза, анемия, хипертония, задух, инсулт, инфаркт, бучки по тялото, брадавици, мастопатия, миома, тумори, рак, базедова болест (гуша), гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, трофична язва, диабет, артрит, тромбофлибит, туберкулоза, дископатия, псорязис, панкреас, парализи, алергии, сенна хрема, херпес, косопад, остеопороза, и много др. Някой изследователи умишлено стресират и заблуждават, че определени храни са в основата на повечето болести и автоимунните заболявания. Здравословното хранене е от голямо значение за поддържане на тялото, но няма по-голям враг от стреса. Факт е, че именно стресът е първопричината на повечето ширещите се днес като чума заболявания, а определени храни след като са намерили образувалата се вече болест я обострят. Въпреки, че имунната система се претоварва и дестабилизира от количественото натрупване на химически вещества в организма, стресът си остава номер 1 враг на човека. Според съвременните учени 80% от заболяванията въпреки физиологното им изражение са с психологичен произход и ги наричат „психосоматични". Останалите 20 % са чисто физилологични, като ухапвания, натъртвания, счупвания, отравяне, изгаряне и мъзъчни (физически) травми.

- Според вас, какви психологични техники съществуват за остраняване на стреса?

- Искам да отбележа, че Авицена, смятан за баща на медицината, е бил не само медик, но и философ. Той многократно е отбелязвал, че проблемите, които са на чисто психологична основа или психосоматична се остраняват с психологически методи. А онова, което е на чисто физиологическа основа с физиологически методи. Лечението е борба не със симптомите, а с първопричината. Ако за нас някоя болест или проблем са хронични и нерешими, то това означава, че не сме открили и не сме отстранили първопричинителя му. Образно казано, не отрязваме клонките на дървото, а отрязваме корените и дървото, клонките сами изсъхват. Аулинът и течният аналгин са обезболяващи опиати, които поддържат, но не лекуват зъбобола. Те се ползват временно докато зъболекарят не острани първопричината. В някой случай борбата със симптомите е помагала да се справяме с един проблем, но често е отваряла друг. Поколения на ред човечеството е лекувало себе си не само с психологически методи, но и с билкови отвари, и лечебни хранителни продукти. При точното попадение и дозировка те са давали невероятни резултати. Днес съвременната медицина загърбва природолечението и залага изцяло на медикаментозното лечение, като признава, че за методите, с които тя работи - стресът си остава нелечим, а болестите на тази основа все повече се разрастват. Светът се гради на две основи - информацията като първопричина, и вибрациите като следствие. Примерно, информацията в ДНК клетката следва информацията заложена в подсъзнаието и под нейни инструкции влияе на организма. Съществуват от древни времена психологически методи на въздействие, които захранват както положително, така и негативно човешката психика, съответно и нейното тяло. До ден-днешен хората масово ползват добропожелания и злопожелания с техните произтичащи (положителни или негативни) емоции, а те създават съответни вибрации и психологическо облъчване. Така се поражадат телепатичните внушения и психоатаките. Ето най-известните и практикувани в света техники:
- Молитвата. Тя е психологическо средство за борба с пагубните последици от страха и отчаянието и служи за положително емоционално захранване или самозахранване. Трябва да се отбележи, че думи лишени от настойчивост и емоция са неефикасни. От незапомнени времена хората са се молили ежедневно за своето щастие и изцеление.
- Баенето. Продължителното монотонно баене е процес на повтаряне на дадени целебни слова, молитви или мантри, в рамките на половин час и повече. Този метод изчиства на подсъзнателно ниво стрес, напрежение, депресия и всякакви други форми на негативизъм, с което се укрепва нервната, имунната и всички останали системи на човешкия организъм. Няма никакви странични ефекти. Може да се прилага от човек лично за него или да се прилага на група хора. Ако се прилага на други, практикуващият го трябва да е активен духом, иначе рискува да поеме върху себе си чуждото негативно облъчване. Под формата на баене на благопожелания методът се заражда в Близкия изток от древни времена и е използват от окултния свят като съпротива на магическите психоатаки. По-късно баенето еволюира от заклинания в молитви и поетични текстове (мантри). В Индия се възприема под формата на пеене (напяване) от ведическия индуизъм, а в исляма като тихо рецитиране с лечебна цел. Арабските учени по онова време застъпвайки се за позитивността на вярата и силата на натрапчивото слово считали, че така осигурявали психическа и физическа релаксация, там където еднократната молитва не успява, без да противоречат на религията. Така методът е ползван и от първата построена в света болница "Дар Аш-Шифа", която била в Дамаск. Понастоящем баенето на молитви и мантри се използва все по-малко въпреки мощния си ефект върху болестите на съвремието.
- Хипнозата. Тя е състояние на транс, което се постига с повторението на монотонни действия. Чрез въвеждане в сън се наслагва нова програма в съзнанието на човек. Поради странични ефекти рисковете от нея са големи и тя трябва да се прилага единствено от много добри специалисти. Понякога се използва за лечение, например за превъзмогване на стрес, болка и при хора претърпели психически травми.
- Медитацията. Тя е съзерцание и умозрение, вид самоконтол на ума и самонушение. Медитацията изисква обръщане на вниманието навътре, оттеглянето му от външния свят. В съвременната западна философия тя е позната като духовна практика на съзерцаване и става все по полулярна, но на Изток тя включва всякакъв тип, както умствено, така и физическо упражнение. Медитацията е съществен компонент на източните религии, философия и духовни учения, практикувана е на изток повече от 5 000 години.
- Силва. Това е също техника за самовнушение, използваща концентрация и визуализация, чрез която да успокоите себе си и да се настройте за постигане на цели. Тя е по-модерна форма на медитацията.
- ТЕС - техника за емоционална свобода. Ново направление в енергийната психология, която залага на освобождаване на прекъсванията в енергийната система на човешкото тяло, не чрез игли, а потупвания. Методът е еволюция на китайската иглотерапия и комбинира самовнушителните утвърждения за здраве.

- Бихте ли ни споделили от опита си за ваши успехи?

- Мога да споделя, че ползвам специализираното баене, а не бабиното, като лечебно средство срещу стреса и депресията. По време на процедурата стресираните и пострадали хора чувстват вътрешна съпротива и обостряне на симптомите преди да се възстановят. Шизофрениците буйстват, преди трайно да се укроят. Депресираните умаляват и плачат, преди да им се усмисли живота и успокоят. Хипертониците пък им се замайва главата, преди да забравят трайно за световъртежите. Раково болните усещат превъзбуда на болките в метастазите преди да намерят покой. Под формата на процедури баенето го преповтарям два, три, по някога стигам до осем – девет пъти, а в редки случай повече. Отбягвам да се занимавам с хора, чиято давност на оплакванията е много голяма, защото при тях резултатите идват много по-късно, а ние сме нетърпеливи. Допълнително към това ползвам и вода, която също психологически я зареждам и давам на оплакващия се да пие в рамките на няколко дни. Ще споделя за случай, когато един познат беше в болницата с хепатит - Б в напреднал стадий. Лекарите подготвяха близките му с това, че всичките изследвания недвусмислено водели до непредотвратима смърт. Стресирани близките му дойдоха при мен с молба за помощ. Тогава през ден баех на вода, която му занасяха да изпие. След третата вода биохимичните му процеси се подобриха и не след дълго го изписаха жив и здрав. Друг тежък случай бе жена парализирана от гръбначен нерв. Лекарите искали много голяма парична сума без гаранции, че операцията ще бъде сполучлива, а рисковете от инвалидна количка бяха също големи. Само с шест процедури от едночасово баене врата на главата, ръцете и гръбнака й се отпуснаха, а тя се раздвижи без никаква болка. Интересно е, че и оплакващите се от системни неудачи хора след няколко процедури разказват с възхищение за напредък в живота им. Бих казал, че методът е универсален, но за сложните неща се полагат повече усилия, отколкото за обикновените. Така разбрах, че методът се справя с безкраен списък от проблеми и болести на психоневрологична основа, но и той като всичко друго си има и свои ограничени периметри на действие. Благодарение на него миналата година посетих Европарламента, помогнах на еврослужители, а преди четири години и на европреводач от нервна депресия. За мен е голяма гордост, че съм помогнал на много известни личности в страната ни, за които пазя дискретност. Както винаги искам да напомня мъдростта, която никога не остарява, а тя е "Здрав дух -здраво тяло".

Али Шуган 

Рейтинг: 3.6/5 на базата на 7 оценки
прегледи 74511

Препоръчани продукти

Коментари за Стрес и неговото отстраняване

 1. .

  mnogo mi haresa statiqta

 2. 1.

  много вярна статия,за съжаление голяма част от народа ни страда от стрес и не знае как да се излекува се

 3. 2.

  СТАТИЯТА Е ПРЕКРАСНА И ВЯРНА,ЗАЩОТО АЗ МНОГО ВЯРВАМ ЧЕ ДОБРОТО ТРЯБВА ДА ПОБЕДИ. И СЕ НАДЯВАМ МНОГО ХОРА ДА СЕ ОСЪЗНАЯТ И ДА НЕНАСАШДАТ НЕГАТИВНА ЕНЕРГИЯ ВЪРХУ СЕБЕСИ И ОКОЛНИТЕ

 4. 3.

  ani

 5. 4.

  Да всичко ми допадна и хареса, но за този човек съм чувала и много негативи, има ли някой лично посетил го и получил наистина положителен резултат. Благодаря, може да ми пишите и на лични apotrofei@abv.bg

 6. 5.

  Може ли от стрес да се промени вкуса в устата, не знам точно дали е горчив, сладък или с вкус на метал. не мога точно да го определя. Изчетох всичко в нета за това, но май трябва да отида на лекар...

 7. 6.

  мария Хубава статия но как да се излекуваме от стреса е въпроса

 8. 7.

  Всичко точно и ясно

 9. 8.

  Samo knigata Lechebnij kod na d r Aleks Lojd shte ti premahne stresa

 10. 9.

  Strahotna kniga.Ne e za vjrvane ,no goreshto vi j preporachvam.za poveche informazij mi pishete na emajl bokall@abv.bg

 11. 10.

  стресът мили хора е като въздуха, който дишаме......................дистресът е този, който съсипва...............ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ,СЪБУДЕТЕ СЕ.......ПРОСВЕТЕ СЕ- знанието е сила, разширете кръгозора си, вярата е Сила - отворете сърцата си........и си давайте парите за съществени неща.............напр. книга, децата си.......цвете...........излет.........качествено сирене.........

 12. 11.

  samo bog moje da yspokoi i dade mir na 4ovek vqrata v isys koito ymrq za na6te grehove as predi 23 godini nemojeh da spq sled kato nqkoi me narani za6toto mrazeh lajata i kato povqrvah v jiviq bog koito ymrq i vaskrasna i ponese na6ite nemo6ti i bolesti spq kato bebe slava slava na gospod balgari imaite vqra daite si sarcata na bog i toi 6te vi yspokoi

 13. 12.

  nikolina kanaan

 14. 13.

  Da imash vjara v jivota,kojto ti e podaren i kakto e kasal velikia balgarski poet "Ti boje,kojto si v men sarzeto i dushata!" Tasi vjara vseki da ja nosi!

 15. 14.

  Ани Тъкмо си се освободил от единият стрес , попадаш в следващия..Статията е поучителна.Времето и строя са виновни.

 16. 15.

  ima pit po koito tryabva da se virvi i pitni znatsi koito da se spazvat vyarvayte v Bog i tiy shte vi pokaje pitya

 17. 16.

  Prekrasna statia,blagodaria,az sam sas depresia ot 2 godini,6te mi badat polezni va6ite saveti,pi6ete mi

 18. 17.

  DA NAPALNO SAM SAGLASNA CHE AKO BOG NE NI OSVOBODI NAPRAZNO SA VSICHKI YSILIA I NA MEDITINATA I NASHITE.VIARA, VIARA TOVA E ISTINATA VIARA V JIVIA BOG

 19. 18.

  TYK V STATIATA S PISHE ZA BAENE I DRYGI PODOBNI XORA TOVA NE E OT BOGA TOVA SA SATANINSKI NESTA OPASNO NAVLIZAME V OPASNA ZONA NE SE LAJETE. BOG E SILEN BA NI OSVOBODI I IZTSERI , AKO PREMINAVAME PREZ BOLESTI TO E ZASTOTO BOG ISKA DA NI POPRAVI ZA NESTO KOETO NE E PO VOLIATA MY ZASTOTO V RIMLIANI gl.8 / 28 SE KAZVA CHE VSICHKO SE DEISTVA ZA DOBRO NA TEZI KOITO LUBIAT BOGA

 20. 19.

  zapo4na dobre no nakraq ni6to ne razbrax

Подобни статии

Лекуване със свинска мас

Лекуване със свинска мас

Свинската мас, предимно несолена или промита в 9 води, намира голямо приложение в нашата народна мед...
Лекуване с оцет

Лекуване с оцет

Оцетът е мощно лечебно средство, при това винаги ни е под ръка. Познат от древността, той има незаме...
Лекуване с черен пипер

Лекуване с черен пипер

Черният пипер в народната медицина намира приложение главно за загряване при простуда. Предлагаме ня...
Лекуване с тамян

Лекуване с тамян

Обикновен тамян Болки в бъбреците Пие се отвара от овес - 1 винена чаша овес се залива с 1 л вод...
Лекуване нишадър

Лекуване нишадър

Нишадъра (амониевия хлорид) намира широко приложение в народната медицина. Предлагаме някои най-попу...