Назад до Премахване на психо-магически влияния

Стрес и неговото отстраняване

Али Шуган пред в-к. "Искра", брой 18, стр.11, петък, 11 май 2012

- Г-н Шуган, вие изполвате психологически метод на въздействие и чрез него постигате много успехи, бихте ли ни разказали за същността и опасността от стреса?

- Стресът е бича на нашето съвремие. Той е състояние на душевна тревога породена от чувства като страх, несигурност, превъзбуда, тревога и други напрежения, които нарушават телесното равновесие. Отнема личното ни очарование, лишава ни от възможността да разсъждаваме точно, разсейва съсредоточеното усилие; парализира способността да мислим, убива амбицията и самочувствието ни, унищожава силата на волята и спира инициативата ни, предизвиква неспособност да вземаме собствени решения, а също и да търсим извинения за грешките; затъмнява паметта и донася неуспех във всички възможни форми.
Стресът е не само в основата на всичките ни неудачи и злополуки, но е и разковничето на почти всички заболявания. Духовният безпорядък, объркаността, потиснатостта, хроничните страхове, напрежение и вцепеняване, всичко това в психиката на подсъзнателно ниво води до влошаване на биохимичните процеси в организма. Отслабва имунитета, дестабилизира нервната система, повишава кръвното налягане и кръвната захър, а хорестеролът и свободните радикали се покачват. Предизвиква хормонален дисбаланс, променя качеството на кръвта, белтъчините в урината. Може да доведе както до свръхтегло и затлъстяване, така също до анорекция и отслабване, да предизвика недостиг на въздух, побледняване или зачервяване, разширяване на зениците, покачване на сърдечната честота, също до недостиг на някои хранителни вещества. При стрес всичко в организма - мускули, стомах, черва и кръвоносни съдове се свива и вцепенява. Учените са установили, че при постоянен страх и напрежение мозъкът се свива измеримо с около 1 см. Хроничният стрес може да имитира много заболявания, както и да предизвиква такива и да затрудни диагностичния процес. Състоянието на продължителен стрес води до безкраен списък от болести: безсъние, мигрена, световъртеж, нервна-депресия, страхова невроза, шизофрения, множествена склероза, сърдечна, съдова и бъбречна недостатъчност, аритмия и стенокардия, атеросклероза, анемия, хипертония, задух, инсулт, инфаркт, бучки по тялото, брадавици, мастопатия, миома, тумори, рак, базедова болест (гуша), гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, трофична язва, диабет, артрит, тромбофлибит, туберкулоза, дископатия, псорязис, панкреас, парализи, алергии, сенна хрема, херпес, косопад, остеопороза, и много др. Някой изследователи умишлено стресират и заблуждават, че определени храни са в основата на повечето болести и автоимунните заболявания. Здравословното хранене е от голямо значение за поддържане на тялото, но няма по-голям враг от стреса. Факт е, че именно стресът е първопричината на повечето ширещите се днес като чума заболявания, а определени храни след като са намерили образувалата се вече болест я обострят. Въпреки, че имунната система се претоварва и дестабилизира от количественото натрупване на химически вещества в организма, стресът си остава номер 1 враг на човека. Според съвременните учени 80% от заболяванията въпреки физиологното им изражение са с психологичен произход и ги наричат „психосоматични". Останалите 20 % са чисто физилологични, като ухапвания, натъртвания, счупвания, отравяне, изгаряне и мъзъчни (физически) травми.

- Според вас, какви психологични техники съществуват за остраняване на стреса?

- Искам да отбележа, че Авицена, смятан за баща на медицината, е бил не само медик, но и философ. Той многократно е отбелязвал, че проблемите, които са на чисто психологична основа или психосоматична се остраняват с психологически методи. А онова, което е на чисто физиологическа основа с физиологически методи. Лечението е борба не със симптомите, а с първопричината. Ако за нас някоя болест или проблем са хронични и нерешими, то това означава, че не сме открили и не сме отстранили първопричинителя му. Образно казано, не отрязваме клонките на дървото, а отрязваме корените и дървото, клонките сами изсъхват. Аулинът и течният аналгин са обезболяващи опиати, които поддържат, но не лекуват зъбобола. Те се ползват временно докато зъболекарят не острани първопричината. В някой случай борбата със симптомите е помагала да се справяме с един проблем, но често е отваряла друг. Поколения на ред човечеството е лекувало себе си не само с психологически методи, но и с билкови отвари, и лечебни хранителни продукти. При точното попадение и дозировка те са давали невероятни резултати. Днес съвременната медицина загърбва природолечението и залага изцяло на медикаментозното лечение, като признава, че за методите, с които тя работи - стресът си остава нелечим, а болестите на тази основа все повече се разрастват. Светът се гради на две основи - информацията като първопричина, и вибрациите като следствие. Примерно, информацията в ДНК клетката следва информацията заложена в подсъзнаието и под нейни инструкции влияе на организма. Съществуват от древни времена психологически методи на въздействие, които захранват както положително, така и негативно човешката психика, съответно и нейното тяло. До ден-днешен хората масово ползват добропожелания и злопожелания с техните произтичащи (положителни или негативни) емоции, а те създават съответни вибрации и психологическо облъчване. Така се поражадат телепатичните внушения и психоатаките. Ето най-известните и практикувани в света техники:
- Молитвата. Тя е психологическо средство за борба с пагубните последици от страха и отчаянието и служи за положително емоционално захранване или самозахранване. Трябва да се отбележи, че думи лишени от настойчивост и емоция са неефикасни. От незапомнени времена хората са се молили ежедневно за своето щастие и изцеление.
- Баенето. Продължителното монотонно баене е процес на повтаряне на дадени целебни слова, молитви или мантри, в рамките на половин час и повече. Този метод изчиства на подсъзнателно ниво стрес, напрежение, депресия и всякакви други форми на негативизъм, с което се укрепва нервната, имунната и всички останали системи на човешкия организъм. Няма никакви странични ефекти. Може да се прилага от човек лично за него или да се прилага на група хора. Ако се прилага на други, практикуващият го трябва да е активен духом, иначе рискува да поеме върху себе си чуждото негативно облъчване. Под формата на баене на благопожелания методът се заражда в Близкия изток от древни времена и е използват от окултния свят като съпротива на магическите психоатаки. По-късно баенето еволюира от заклинания в молитви и поетични текстове (мантри). В Индия се възприема под формата на пеене (напяване) от ведическия индуизъм, а в исляма като тихо рецитиране с лечебна цел. Арабските учени по онова време застъпвайки се за позитивността на вярата и силата на натрапчивото слово считали, че така осигурявали психическа и физическа релаксация, там където еднократната молитва не успява, без да противоречат на религията. Така методът е ползван и от първата построена в света болница "Дар Аш-Шифа", която била в Дамаск. Понастоящем баенето на молитви и мантри се използва все по-малко въпреки мощния си ефект върху болестите на съвремието.
- Хипнозата. Тя е състояние на транс, което се постига с повторението на монотонни действия. Чрез въвеждане в сън се наслагва нова програма в съзнанието на човек. Поради странични ефекти рисковете от нея са големи и тя трябва да се прилага единствено от много добри специалисти. Понякога се използва за лечение, например за превъзмогване на стрес, болка и при хора претърпели психически травми.
- Медитацията. Тя е съзерцание и умозрение, вид самоконтол на ума и самонушение. Медитацията изисква обръщане на вниманието навътре, оттеглянето му от външния свят. В съвременната западна философия тя е позната като духовна практика на съзерцаване и става все по полулярна, но на Изток тя включва всякакъв тип, както умствено, така и физическо упражнение. Медитацията е съществен компонент на източните религии, философия и духовни учения, практикувана е на изток повече от 5 000 години.
- Силва. Това е също техника за самовнушение, използваща концентрация и визуализация, чрез която да успокоите себе си и да се настройте за постигане на цели. Тя е по-модерна форма на медитацията.
- ТЕС - техника за емоционална свобода. Ново направление в енергийната психология, която залага на освобождаване на прекъсванията в енергийната система на човешкото тяло, не чрез игли, а потупвания. Методът е еволюция на китайската иглотерапия и комбинира самовнушителните утвърждения за здраве.

- Бихте ли ни споделили от опита си за ваши успехи?

- Мога да споделя, че ползвам специализираното баене, а не бабиното, като лечебно средство срещу стреса и депресията. По време на процедурата стресираните и пострадали хора чувстват вътрешна съпротива и обостряне на симптомите преди да се възстановят. Шизофрениците буйстват, преди трайно да се укроят. Депресираните умаляват и плачат, преди да им се усмисли живота и успокоят. Хипертониците пък им се замайва главата, преди да забравят трайно за световъртежите. Раково болните усещат превъзбуда на болките в метастазите преди да намерят покой. Под формата на процедури баенето го преповтарям два, три, по някога стигам до осем – девет пъти, а в редки случай повече. Отбягвам да се занимавам с хора, чиято давност на оплакванията е много голяма, защото при тях резултатите идват много по-късно, а ние сме нетърпеливи. Допълнително към това ползвам и вода, която също психологически я зареждам и давам на оплакващия се да пие в рамките на няколко дни. Ще споделя за случай, когато един познат беше в болницата с хепатит - Б в напреднал стадий. Лекарите подготвяха близките му с това, че всичките изследвания недвусмислено водели до непредотвратима смърт. Стресирани близките му дойдоха при мен с молба за помощ. Тогава през ден баех на вода, която му занасяха да изпие. След третата вода биохимичните му процеси се подобриха и не след дълго го изписаха жив и здрав. Друг тежък случай бе жена парализирана от гръбначен нерв. Лекарите искали много голяма парична сума без гаранции, че операцията ще бъде сполучлива, а рисковете от инвалидна количка бяха също големи. Само с шест процедури от едночасово баене врата на главата, ръцете и гръбнака й се отпуснаха, а тя се раздвижи без никаква болка. Интересно е, че и оплакващите се от системни неудачи хора след няколко процедури разказват с възхищение за напредък в живота им. Бих казал, че методът е универсален, но за сложните неща се полагат повече усилия, отколкото за обикновените. Така разбрах, че методът се справя с безкраен списък от проблеми и болести на психоневрологична основа, но и той като всичко друго си има и свои ограничени периметри на действие. Благодарение на него миналата година посетих Европарламента, помогнах на еврослужители, а преди четири години и на европреводач от нервна депресия. За мен е голяма гордост, че съм помогнал на много известни личности в страната ни, за които пазя дискретност. Както винаги искам да напомня мъдростта, която никога не остарява, а тя е "Здрав дух -здраво тяло".

Али Шуган 

Рейтинг:
3.6/5 на базата на 7 оценки

Отзиви

steka
zapo4na dobre no nakraq ni6to ne razbrax
Анонимен
TYK V STATIATA S PISHE ZA BAENE I DRYGI PODOBNI XORA TOVA NE E OT BOGA TOVA SA SATANINSKI NESTA OPASNO NAVLIZAME V OPASNA ZONA NE SE LAJETE. BOG E SILEN BA NI OSVOBODI I IZTSERI , AKO PREMINAVAME PREZ BOLESTI TO E ZASTOTO BOG ISKA DA NI POPRAVI ZA NESTO KOETO NE E PO VOLIATA MY ZASTOTO V RIMLIANI gl.8 / 28 SE KAZVA CHE VSICHKO SE DEISTVA ZA DOBRO NA TEZI KOITO LUBIAT BOGA
Анонимен
DA NAPALNO SAM SAGLASNA CHE AKO BOG NE NI OSVOBODI NAPRAZNO SA VSICHKI YSILIA I NA MEDITINATA I NASHITE.VIARA, VIARA TOVA E ISTINATA VIARA V JIVIA BOG
MIlka Penkova
Prekrasna statia,blagodaria,az sam sas depresia ot 2 godini,6te mi badat polezni va6ite saveti,pi6ete mi
Анонимен
ima pit po koito tryabva da se virvi i pitni znatsi koito da se spazvat vyarvayte v Bog i tiy shte vi pokaje pitya
Виж още отзиви
Коментирай
loading...