Назад до Лечебни растения

Родопският Силивряк – Едно от чудесата на природата

В България се срещат много растителни видове, които са уникални по своята природа и не се срещат никъде другаде по света. Едно от тези чудодейни растения е родопския Силивряк, известен още с наименованията Орфеево цвете и безсмъртниче. Цветето вирее само в Родопите и е известно със своите лечебни свойства, подмладяващ ефект и способност да издържа на продължителна суша. Изчислено е, че Силивряка издържа до 30 месеца без капка вода и буквално възкръсва при благоприятни условия като топлина, светлина и достатъчно влага. Поради това българските учени изпращат на чуждестранните си колеги хербарии вместо семена, когато поискат да развъдят цветето.

Според легендите Силивряка се използва за лечебни цели повече от 3000 години. Древните траки са знаели за него и са го добавяли като съставка на божествената напитка Амброзия, за която се смятало, че дарява хората със здраве и дълголетие. Римляните също са знаели за неговите изумителни свойства и дори има монети на които то е изобразено. Родопския Силивряк се среща много рядко главно на труднодостъпни варовикови скали по поречието на река  Арда и в района около Ягодинската пещера. Поради това цветето е включено в червената книга на България, като защитен растителен вид.

Освен, че действа подмладяващо и тонизиращо, цветето пречиства кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и стомаха. Все още не е добре изучен химичния състав на Орфеевото цвете, но се знае, че листата му съдържат полифеноли, които имат силно антиоксидантно действие. Може да се прави чай от него, който обаче е много силен и трябва да се пие само един път на пет години. В много малки количества листата от Силивряк се използват като съставка в хранителни добавки и козметични продукти.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 13 оценки

Отзиви

Знам го от над 40г. Има го и в централна стара планина.Навремето го брах за хора с камъни в бъбреците и каналите.Тези познания са от старите овчари.
нико
Прекрасен!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...