Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Алтернативни методи  »  Плантарна рефлексология

Плантарна рефлексология

Плантарна рефлексология

Плантарната рефлексология или точков лечебен масаж на стъпалата е много разпространена техника, практикувана с голям успех в развитите европейски страни.
От древността стъпалата на краката са признати за най-подходящата / също не единствена/ рефлексна зона или зона, намираща се в най-тясна връзка с останалите части на тялото. Посредством плантарната рефлексология, техника на масаж, при която се манипулира изключително с палците на ръцете, е възможно въздействие върху някои точки на стъпалото за да се рестабилизира нарушения баланс на жизнената енергия, която е в основата на правилното и хармонично функциониране на организма и за превенция на много заболявания и патологични процеси.

По ходилата на краката са разположени многобройни нервни окончания / повече от 7200/, които въздействат по рефлексен път върху целия организъм. Те са част от тялото в тясна връзка с всички останали, което става възможно чрез участието на главният мозък, който получавайки съответният импулс и след като го дешифрира, изпраща отговора там, където е необходимо.
Терапевтът по време на сеанса упражнява точно премерен натиск върху определени токи и зони на стъпалото без да повдига и премества позицията на палеца от повърхността на тялото, извършвайки приплъзващо движение с формиращо 70 градусов ъгъл сгъване на горната част на палеца и винаги поддържащо умерена скорост и праволинейна посока напред. По тази начин се следва предварително начертана схема на придвижване по специална своеобразна карта на рефлексни точки.

На стъпалата на краката човешкото тяло е представено като фигура на седнал човек и рефлексните точки се представят в същата последователност на отговарящите им анатомични органи. Започва се от главата, рефлексираща върху пръстите на краката и се стига до таза, който има рефлексна зона върху глезена. Двата крака освен това представляват една половина /всеки един от тях/ на тялото, включващи и съответните им вътрешни органи.

Една индивидуална терапия

Рефлексологията е в състояние да постигне добър статус на функционалност на органа, чиято рефлексна зона е подложена на акупресура и масаж. В зависимост от различните случаи, тази зона може да отговори с болка, неприятно усещане, удоволствие или просто с безразличие. Болезнена зона или точка означава някакво потенциално или актуално заболяване на отговарящият орган. Нарушенията на неговите функции трябва да се наблюдават и изследват внимателно, защото могат да имат различен произход и причина. Всеки случай е различен и строго индивидуален.

Не на последно място трябва да подчертаем, че плантарната рефлексология няма вредни странични действия, защото произвежда позитивна реакция, която се противопоставя успешно на евентуални проблеми на енергийния баланс в организма. И ако е вярно, че нейното поле за апликация е обширно и разнообразно, движейки се от лечение на алергиите до това на депресиите; от подобрение в хормоналния баланс до успокоение на артрозата и т. н., то още повече е вярно това, че с един кратък цикъл от терапевтични сеанси при смяната на сезоните може да се постигне значително подобрение на здравето и общото състояние на всеки човек от всички възрасти и да се поддържа в добра физическа и психическа форма тяло и дух. За да се изготви индивидулна терапия трябва да се намерят специфични за всеки човек точки и зони и да се направи персонална стратегия за терапия.

Зони за стимулация

Някои зони от стъпалото трябва да се стимулират при всички случаи на терапия без значение какъв специфичен проблем се третира: това са рефлексните зони на пикочния апарат, нервната система и на хормоналната система. Голям ефект има макажирането на рефлексните точки на отделителната с-ма, като по този начин се задвижват токсините в организма, влизат в циркулация и биват елиминирани чрез функцията на бъбреците и черния дроб. Постига се така наречената дезинтоксикация или пречистване на организма от вредните и токсични вещества. Когато се стимулират точките, отговарящи на нервната и хормоналната с-ми, се установява добър психофизически баланс.

Характер на терапията

Когато човек се подложи на рефлексен масаж и приеме с доверие манипулациите на терапевта, не може да не усети блаженството и топлината, които обземат цялото му същество. Постепенно се постига пълно отпускане на всеки мускул и релакс на цялото тяло. Мозъчната дейност се забавя и позволява на фантазията да се пренесе в коренно различно измерение на благоденствие и душевен мир. Терапевтичната стратегия е индивидуална и относително субективна за всеки отделен случай, а релаксиращият и отпускащ ефект е постоянна величина за всички. Продължителността на цикъла от сеанси зависи най-вече от това как отделният организъм приема терапията и каква патология се третира. Ясно е, че нарушения баланс на органичните функции и особено психосоматичните болестни състояния изискват по-дълъг курс на сеанси.
По време на този процес понякога е възможна появата на някои нежелателни странични ефекти, така наречените „кризи на наместване", но точно това е сигурен знак, че плантарната рефлексология има успех и води до значително подобрение и пълно оздравяване.
Между тези феномени / всички с кратковременна продължителност/ могат да се споменат: кожни обриви; увеличено изпотяване; повишена секреция от носа и устата; ускорена дейност на отделителната с-ма.

Цели на практиката

Да се намалят болката, тревожността и умората, да се подобри сънят, да се премахнат гаденето и повръщането / в този смисъл в някои европейски болници рефлексологията се прилага като съпътстваща техника към химиотерапията на онкологичните пациенти/; контрол върху симптоми като запек и хронично хълцане и много други.

Базирайки се на представата за „рефлексните" върху стъпалото органи, може да се изготви един дълъг списък на здравната проблематика, която с успех се третира с акупресурата на ходилата, наречена плантарна рефлексология. Депресията, както и честата смяна на настроения се повлияват положително като се упражнява натиск с прецизни и точно премерени движения върху рефлексните зони на хипофизната жлеза и сърцето. Срещу невроза, стрес, безпокойство и умора трябва да се работи в зоните на слънчевия сплит, белите дробове, надбъбречните жлези, бъбреците и хипофизната жлеза. Рефлексните точки, отговарящи на бъбреците и пикочният мехур трябва да се манипулират при менструални проблеми и цистит. Масажирането на съответстващите зони на панкреаса, тънките черва, дебелото черво и на слънчевият сплит лекува проблеми на храносмилането, колит. Масажирането в зоната на лимфната система се препоръчва при оток на краката и проблеми в кръвообращението. Против главоболие е особено ефикасен масажът на рефлексните точки, отговарящи на очите, челото и черния дроб, а при безсънието и честите нощни събуждания се третират точките на челото и слънчевия сплит, докато против грип се манипулира зоната на тънките черва... Можем да продължим с още много приложения на тази методика, която става все по-актуална в днешно време.

Жулиета Узунова

Рейтинг: 4.4/5 на базата на 7 оценки
прегледи 12386

Препоръчани продукти

Коментари за Плантарна рефлексология

  Подобни статии

  Лекуване със зехтин

  Лекуване със зехтин

  Бронхиална астма Смесват се 300 г зехтин, 300 г прясно изцеден сок от лимони и 2 г твърд камфор. ...
  Лекуване с канела

  Лекуване с канела

  Бронхит 1 пакетче канела, 1 пакетче смлян или счукан карамфил, 35 дребни зелени орехчета и 500 г ...
  Лекуване с мед

  Лекуване с мед

  Медолечението е само част от апитерапията - лечение с пчелни продукти. Целебните качества на меда са...
  Лекуване с прополис

  Лекуване с прополис

  Основният източник на прополиса са смолите на някои дървета - круша, череша, бор, ела, смърч, които ...
  Лекуване с пчелно млечице

  Лекуване с пчелно млечице

  Пчелното млечице е гъста белезникова течност с характерна миризма и възкисел вкус. Съдържа белтъчини...
  Лекуване с пчелен прашец

  Лекуване с пчелен прашец

  Пчелният прашец е съставен от мъжки полови клетки на цъфтящи растения, обогатен от пчелите със секре...