Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Алтернативни методи  »  Плантарна рефлексология

Плантарна рефлексология

Плантарна рефлексология

Плантарната рефлексология или точков лечебен масаж на стъпалата е много разпространена техника, практикувана с голям успех в развитите европейски страни.
От древността стъпалата на краката са признати за най-подходящата / също не единствена/ рефлексна зона или зона, намираща се в най-тясна връзка с останалите части на тялото. Посредством плантарната рефлексология, техника на масаж, при която се манипулира изключително с палците на ръцете, е възможно въздействие върху някои точки на стъпалото за да се рестабилизира нарушения баланс на жизнената енергия, която е в основата на правилното и хармонично функциониране на организма и за превенция на много заболявания и патологични процеси.

По ходилата на краката са разположени многобройни нервни окончания / повече от 7200/, които въздействат по рефлексен път върху целия организъм. Те са част от тялото в тясна връзка с всички останали, което става възможно чрез участието на главният мозък, който получавайки съответният импулс и след като го дешифрира, изпраща отговора там, където е необходимо.
Терапевтът по време на сеанса упражнява точно премерен натиск върху определени токи и зони на стъпалото без да повдига и премества позицията на палеца от повърхността на тялото, извършвайки приплъзващо движение с формиращо 70 градусов ъгъл сгъване на горната част на палеца и винаги поддържащо умерена скорост и праволинейна посока напред. По тази начин се следва предварително начертана схема на придвижване по специална своеобразна карта на рефлексни точки.

На стъпалата на краката човешкото тяло е представено като фигура на седнал човек и рефлексните точки се представят в същата последователност на отговарящите им анатомични органи. Започва се от главата, рефлексираща върху пръстите на краката и се стига до таза, който има рефлексна зона върху глезена. Двата крака освен това представляват една половина /всеки един от тях/ на тялото, включващи и съответните им вътрешни органи.

Една индивидуална терапия

Рефлексологията е в състояние да постигне добър статус на функционалност на органа, чиято рефлексна зона е подложена на акупресура и масаж. В зависимост от различните случаи, тази зона може да отговори с болка, неприятно усещане, удоволствие или просто с безразличие. Болезнена зона или точка означава някакво потенциално или актуално заболяване на отговарящият орган. Нарушенията на неговите функции трябва да се наблюдават и изследват внимателно, защото могат да имат различен произход и причина. Всеки случай е различен и строго индивидуален.

Не на последно място трябва да подчертаем, че плантарната рефлексология няма вредни странични действия, защото произвежда позитивна реакция, която се противопоставя успешно на евентуални проблеми на енергийния баланс в организма. И ако е вярно, че нейното поле за апликация е обширно и разнообразно, движейки се от лечение на алергиите до това на депресиите; от подобрение в хормоналния баланс до успокоение на артрозата и т. н., то още повече е вярно това, че с един кратък цикъл от терапевтични сеанси при смяната на сезоните може да се постигне значително подобрение на здравето и общото състояние на всеки човек от всички възрасти и да се поддържа в добра физическа и психическа форма тяло и дух. За да се изготви индивидулна терапия трябва да се намерят специфични за всеки човек точки и зони и да се направи персонална стратегия за терапия.

Зони за стимулация

Някои зони от стъпалото трябва да се стимулират при всички случаи на терапия без значение какъв специфичен проблем се третира: това са рефлексните зони на пикочния апарат, нервната система и на хормоналната система. Голям ефект има макажирането на рефлексните точки на отделителната с-ма, като по този начин се задвижват токсините в организма, влизат в циркулация и биват елиминирани чрез функцията на бъбреците и черния дроб. Постига се така наречената дезинтоксикация или пречистване на организма от вредните и токсични вещества. Когато се стимулират точките, отговарящи на нервната и хормоналната с-ми, се установява добър психофизически баланс.

Характер на терапията

Когато човек се подложи на рефлексен масаж и приеме с доверие манипулациите на терапевта, не може да не усети блаженството и топлината, които обземат цялото му същество. Постепенно се постига пълно отпускане на всеки мускул и релакс на цялото тяло. Мозъчната дейност се забавя и позволява на фантазията да се пренесе в коренно различно измерение на благоденствие и душевен мир. Терапевтичната стратегия е индивидуална и относително субективна за всеки отделен случай, а релаксиращият и отпускащ ефект е постоянна величина за всички. Продължителността на цикъла от сеанси зависи най-вече от това как отделният организъм приема терапията и каква патология се третира. Ясно е, че нарушения баланс на органичните функции и особено психосоматичните болестни състояния изискват по-дълъг курс на сеанси.
По време на този процес понякога е възможна появата на някои нежелателни странични ефекти, така наречените „кризи на наместване", но точно това е сигурен знак, че плантарната рефлексология има успех и води до значително подобрение и пълно оздравяване.
Между тези феномени / всички с кратковременна продължителност/ могат да се споменат: кожни обриви; увеличено изпотяване; повишена секреция от носа и устата; ускорена дейност на отделителната с-ма.

Цели на практиката

Да се намалят болката, тревожността и умората, да се подобри сънят, да се премахнат гаденето и повръщането / в този смисъл в някои европейски болници рефлексологията се прилага като съпътстваща техника към химиотерапията на онкологичните пациенти/; контрол върху симптоми като запек и хронично хълцане и много други.

Базирайки се на представата за „рефлексните" върху стъпалото органи, може да се изготви един дълъг списък на здравната проблематика, която с успех се третира с акупресурата на ходилата, наречена плантарна рефлексология. Депресията, както и честата смяна на настроения се повлияват положително като се упражнява натиск с прецизни и точно премерени движения върху рефлексните зони на хипофизната жлеза и сърцето. Срещу невроза, стрес, безпокойство и умора трябва да се работи в зоните на слънчевия сплит, белите дробове, надбъбречните жлези, бъбреците и хипофизната жлеза. Рефлексните точки, отговарящи на бъбреците и пикочният мехур трябва да се манипулират при менструални проблеми и цистит. Масажирането на съответстващите зони на панкреаса, тънките черва, дебелото черво и на слънчевият сплит лекува проблеми на храносмилането, колит. Масажирането в зоната на лимфната система се препоръчва при оток на краката и проблеми в кръвообращението. Против главоболие е особено ефикасен масажът на рефлексните точки, отговарящи на очите, челото и черния дроб, а при безсънието и честите нощни събуждания се третират точките на челото и слънчевия сплит, докато против грип се манипулира зоната на тънките черва... Можем да продължим с още много приложения на тази методика, която става все по-актуална в днешно време.

Жулиета Узунова

Рейтинг: 4.4/5 на базата на 7 оценки
прегледи 11827

Препоръчани продукти

Коментари за Плантарна рефлексология

  Подобни статии

  Лекуване с хума

  Лекуване с хума

  Хумата е едно от най-добрите средства за вътрешно лечение, използвано още от древни времена. Тя абсо...
  Лекуване с пясък

  Лекуване с пясък

  Пясъкът се ползва за лечебни цели от дълбока древност. Днес този метод е поставен на научни основи. ...
  Лекуване с плодове

  Лекуване с плодове

  Плодовете лекуват. Те са източник на изключително полезни вещества, необходими за поддържане на чове...
  Лекуване чрез дървета

  Лекуване чрез дървета

  Природолечителите са убедени, че човек може да се свърже пряко с енергийния поток на дървото и така ...