PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Лечебни растения

Някои от най-здравословните билки, лекуващи тялото и ума

От хилядолетия хората използват билките за лечение множество болести. В повечето случаи този дар от природата постига успешни резултати, при това без наличието на странични ефекти. В наши дни повечето болести се лекуват с изкуствени фармацевтични продукти, които обаче в повечето случаи имат дълги списъци с нежелани реакции.

Проучванията показват ясно ползите за организма от натуралното природно лечение. Въпреки това фармацевтичните мега корпорации ни заливат с техните изкуствени продукти, пренебрегвайки силата на природата.

Внимание: Изброените по-долу растения имат лечебни свойства. Добре е да потърсите съвет от медицински специалист, преди да добавите някое от тях към диетата си.

Представяме ви списък от 6 страхотни билки, които могат да излекуват тялото и ума ви

Джинджифила помага за много неща, включително гадене

Все повече хора осъзнават невероятната лечебна сила на джинджифила. Корените да богати на сяра, един от основните минерали за изграждането и подхранването на тъканите, най-вече косата, ноктите и кожата. Освен това джинджифила е богат на подпомагащия метаболизма витамин В6 и подхранващия тъканите виатамин С.

Джинджифила подпомага храносмилането и стимулира жлъчния секрет, секретиран от черния дроб, който подпомага храносмилането. Маслото от джинджифил също помага на храносмилането, действа обезболяващо и антибактериално.

Добре известен е факта, че джинджифила помага и при гадене, причинено от морска болест, химиотерапия, бременност и др. Корените обикновено са жълти на цвят, но могат да бъдат още бели или розови. Джинджифила е богат на флавонолите физетин, кверцетин и мирицетин, които забавят процеса на стареене. Пресните корени съдържат повече летливи масла и протеазни ензими, отколкото изсушения джинджифил. Когато си избирате корени от пазара, уверете се, че те са твърди на допир и по тях няма мухъл. Кората на джинджифила може да се нареже с нож, след което го използвайте както ви е необходимо.

Жен-Шен за повече енергия

Корените от Жен-Шен могат да живеят в продължение на стотици години, но за целта трябва да преминат ключовата възраст от 12-13 години. Смята се, че годни за консумация са корените на минимум 7-8 години, тъй като по-младите водят до прекалено голямо стимулиране на организма.

Жен-Шен е известен с това, че се премахва умората, дори когато става въпрос за хора болни от рак. Корените на възраст над 8 години, заедно с гъбата Чага са най-добрите тонизиращи билки в борбата с канцерогенните и мутирали клетки.
Американския Жен-Шен се препоръчва за хора живеещи в по-топъл климат, които имат проблеми с прегряване и потене. Азиатския Жен-Шен се препоръчва за хора живеещи в по-студен климат, които имат проблеми с измръзване на тялото и крайниците.

Жен-Шен може да се закупи пресен и цял, сушен и цял или сушен и на парченца. В последния случай може да се използва като добавка за множество продукти. Винаги търсете качествени продукти. Не забравяйте, че корените трябва да са на възраст над 7 години, а за постигане на по-добър ефект е добре да са над 12-годишни.

Листа от Черен чай за подпомагане на сърцето

Листата от Черен чай се използват за лечение на сърдечни проблеми като ниско кръвно налягане, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и намаляват шансовете за сърдечен удар. Активните съставки в зеления и черния чай флавоноиди от групата флаван-3-оли. Пиенето на 1-2 чаши черен чай на ден са достатъчни да се възползвате напълно от ползите на тази билка. Освен това Черния чай е чудесен заместител на кафето.

Канела за регулиране нивата на кръвната захар

Не само народните предания, но и съвременните проучвания показват, че канелата нормализира нивата на кръвна захар в организма. Препоръчва се хората страдащи от диабет да добавят от 1 до 3 грама канела към ежедневната си диета. Канелата съдържа флавоноидите: катехини, червено-кафяви phlobatannins, жълри флавоноли против стареене и жълти methylhydroxychalcone. Тези флавоноиди имат активна роля в инхибирането на чревните ензими и ензимите на панкреаса. Освен това те имат противовъзпалителни, противогъбични, антибактериални, антитуморни и антиоксидантни свойства. Най-важното действие обаче е способността да имитират инсулин и по този начин стабилизират нивата на кръвна захар.

Канелата е богат източник на хром, минерал, който е известен с това, че стабилизира нивата на кръвна захар. Канелата може да се консумира на прах или под формата на кори. Пръчиците могат да се добавят към чай или каже, а канелата на прах може да се добавя като подправка към храна и напитки. Препоръчителното количество на ден е от 1 до 6 грама.

Жълт Кантарион и кверцетин 

Жълтия кантарион е известен природен лек, който помага при умерена депресия. Неговата най-полезна активна съставка е жълтия кверцетин. Кварцетина има следните действия:

  • Кара ни да се чувстваме щастливи.
  • Удължава живота на лабораторни животни.
  • Среща се във всички плодове и зеленчуци, но най-високи са съдържанията му в жълтия кантарион, каперси и лук.
  • Кварцетина понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.
  • Повишава имунитета и предпазва организма от вируси и бактерии.
  • Намалява въздействието за организма, причинено от алергии и заболявания на белите дробове.
  • Кварцетина се абсорбира лесно от организма и няма известни странични ефекти.

Жълтия Кантарион се приема под формата на чай, капсули или тинктури. Растението се среща в умерените климатични пояси на Европа, Северна Америка и Азия. Листата му са ядливи и през лятото могат да се добавят към различни салати.

Невен за инфекции

Листенцата на Невена са изключително богати на едни от най-силните природни антиоксиданти – каротеноидите. Почти всички цветя обагрят своите листенца, благодарение на флавоноиди. Не така стоят нещата при невена, който 30 000 частици на милион каротеноиди. В своите венчелистчета растението съдържа жълт алфа-каротин, оранжев бета каротин и жълт епсилон каротин.

Листенцата от Невен се използват за производството на кремове и мехлеми, който се нанасят върху кожата. Може да се приема и през устата под формата на масло, но задължително разредено с вода или сок.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...