Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Доброто настроение и здравето

Доброто настроение и здравето

Доброто настроение и здравето

Усмивката и смехът са началото на човешките отношения. Бебето се усмихва на своята майка, а към годинка всяко неочаквано и необикновено събитие предизвиква веселия му смях.

Смехът е ведро състояние на духа. Благодатната му роля често се забравя от възрастните, а той би могъл направо да съживи ежедневието им.

Да се смееш весело, това значи да кажеш сам на себе си: „Точка. Не искам повече да страдам!"

Положителното въздействие, породено от смеха, освобождава от притеснението и тъгата, облекчава болката и напрежението, активизира циркулацията на дишането, създава приятното чувство за лекото, за добро настроение, желание за живот и работа.

Дали няма в днешното напрегнато време да започнат да ни преписват смях с рецепта, защото благодарение на смеха:

 • Дробовете се освежават. Смехът регулира дишането, освобождава и прочиства дихателните пътища. Възстановява дишането в случаи на емфизем и астматична криза.
 • Смехът има токов ефект върху невровегетативната система. От него се регулират артериите и сърцето.
 • Влияе благотворно върху функциите на червата и черния дроб. Смехът е средство и срещу запек, защото предизвиква коремна гимнастика в дълбочината на хранопровода.
 • Специалистите по хранене и диетолозите го препоръчват срещу холестерола наред с другите лекарства. Смехът отстранява холестерола, като чрез действието си увеличава отделянето на слюнка и захари от стомаха и черния дроб.
 • Смехът успокоява болката. Той отстранява за кратко или по-продължително време усещането за болка, разсейва болния, като успокоява мускулното му напрежение и променя съзнателното отношение към болката.

Освен това смехът увеличава отделянето на катехоламин (хормона на бодростта) и на ендорфин (хормон на съня, като естествен морфин, който се отделя от определен център на мозъка) и разкъсва опасната верига болка-възпаление, причиняваща страданията.

 • Смехът е отличен антистрес. Той може да облекчи проявите на напрежение и депресия. Днес съществува дори и така наречената смехотерапия, състояща се в планиране на методи, които предизвикват рефлекси на смях.

При прилагането на смехотерапията няма противопоказания. Смехът е чудесно лекарство за всички, при това абсолютно безплатно. Стига да можем, да имаме сили да го приложим в днешните ни забързани и нелеки делници.

За да сте здрави, не потискайте чувствата си

Психолозите твърдят, че „Неприятните емоции трябва да се пропускат". Независимо дали със сълзи, със стискане на юмруци, крясъци или чупене на чинии - който по-често „излива сърцето си", живее по-здравословно. Изпадайте в гняв! За част от секундата кръвното налягане се повишава, сърцето започва да бие лудо, десет пъти по-бързо от обикновеното летят нервните импулси към мозъка, от една част на бъбреците се изстрелва експлозивно стресовият хормон норадреналин. Тревога! Кръвоносните съдове по шията набъбват, лицето се зачервява.

Много хора прикриват истинските чувства, за да не се изложат пред околните. Външно те изглеждат спокойни дори когато „кипят" отвътре. Напоследък специалистите на свой конгрес са установили, че тези „обуздани чувства" могат да доведат не само до душевни, но и до физически страдания.

Например, при потискане на скърбите, се появяват отрицателни реакции на кожата. Изривите, екземите, херпесите често имат душевни причини. Ядът буквално бие по стомаха. Повишава се количеството на изливащите се в него киселини, които атакуват стените му. Последица от това са постоянните болки в стомаха, чувството на тежест, възпалителни процеси, язви.

Жлъчните камъни растат три пъти по-бързо когато агресиите се подтискат. Не без основание една пословица твърди, че при ядове жлъчката „прелива".

Постоянните грижи разстройват чувствителната флора в червата. Храносмилането не може да функционира правилно, често се стига до язви. Когато душевният гнет расте, се влошават артритите. Зависимостта в това направление се изследва понастоящем.

Специалистите преценяват, че всеки четвърти пациент страда от психоматични смущения. Това важи от главоболието, та чак до алергиите.

Неоспоримо се доказва и обратното, че е добре да се дава отдушник на емоциите. При силно експресивните хора, както ги наричат лекарите, имунната система реагира по-силно от причинителя на заболяването. Според последните проучвания, дори някои видове тумори нарастват по-бавно, когато се „изпусне клапана" на натрупаните емоции.

Психолозите твърдят, че човек може да се научи да изявява емоциите си. Разбира се, не е необходимо да се чупят чинии или да се блъска с юмрук по масата - достатъчно е само да се говори за това. Разбира се, изливането на чувствата трябва да става не само при отрицателните, но и при положителните емоции. Радостта по-бързо разгражда стреса.

В партньорството е особено важно да се споделят грижите и ядовете, а не да се трупат в себе си.

Стресът може да бъде победен

Все повече се говори за стреса, все повече хора получават инфаркти, страдат от високо кръвно налягане, язва на стомаха, злокачествени образувания, проблеми с кожата, сексуална апатия. Причина за всичко това е стресът, който, може да се каже влияе на цялото тяло.

Стресът повишава опасността от инфаркт, защото организмът произвежда твърде много адреналин (хормон за активизиране) и претоварва гръдния мускул.

Защитна програма: сутрин да се взема една магнезиева таблетка, която предотвратява спазъма в сърцето. Към това - 2 капсули чеснов препарат за разграждане на холестерина и естествено разреждане на кръвта. Стресът повишава кръвното налягане, отслабва съдовата система. Първите предупредителни признаци са главоболие, болки в сърдечната област, силно зачервяване на лицето.

Защитна програма: да се намали излишното тегло, да се поглъща по-малко сол, кръвното налягане да се контролира редовно. При стойност над 160 да се търси лекарска помощ.

Стресът благоприятства развитието на стомашните язви, защото поради непрекъснатите адреналинови импулси се отделят и повече стомашни киселини.

Защитна програма: да се ядат повече обезкиселяващи хранителни продукти като картофи, ориз, банани.

Стресът уврежда кожата. Тя посинява и по-бързо се набръчква, появяват се пъпчици, склонна е към образуване на люспести лишеи.

Защитна програма: да се обезкисели тялото, да се мине от кафе на минерална вода, кожата да се масажира всеки ден, да се активизира собствената имунна система на кожата чрез меняващи душове - 1 минута топло, 1 минута студено.

Стресът унищожава желанието за секс, а при жените увеличава проблемите с месечния цикъл. Естествени противодействия: да се яде много салата от целина и да се вземат хапчета с масло от семена на целина, които стимулират оросяването с кръв на тазовата зона.

Най-добрите убийци на стреса: движения, които разграждат напрежението и успокояват -йога, плуване, туризъм, занимавка с домашни животни, отглеждане на цветя, слушане на успокоителна музика.

И най-важното: най-малко веднъж дневно от 15 до 30 минути да се съсредоточавате в себе си и да се откъсвате от проблемите на деня.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 11719

Препоръчани продукти

Коментари за Доброто настроение и здравето

  Подобни статии

  Лекуване с оцет

  Лекуване с оцет

  Оцетът е мощно лечебно средство, при това винаги ни е под ръка. Познат от древността, той има незаме...
  Лекуване с черен пипер

  Лекуване с черен пипер

  Черният пипер в народната медицина намира приложение главно за загряване при простуда. Предлагаме ня...
  Лекуване с тамян

  Лекуване с тамян

  Обикновен тамян Болки в бъбреците Пие се отвара от овес - 1 винена чаша овес се залива с 1 л вод...
  Лекуване нишадър

  Лекуване нишадър

  Нишадъра (амониевия хлорид) намира широко приложение в народната медицина. Предлагаме някои най-попу...
  Лекуване със салицил

  Лекуване със салицил

  Простуда, болки в тялото В 500 г газ се настъргват 20 диви кестена. Добавя се 1 супена лъжица сал...
  Лекуване със сода

  Лекуване със сода

  Гадене, повръщане В 1/2 чаена чаша вода се разтваря 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Изцежда се м...