PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Лечебни растения

Мурсалски чай – лечебният еликсир на Пирин и Родопите

Името на Мурсалския чай идва от местността Мурсалица, която се намира в близост до село Мугла. Той е многогогодишно растение и се смята за една от най-лековитите български билки. Известен е още с наименованията шарпланински чай, планински чай, алиботушки чай и пирински чай. Диворастящия Мурсалски чай се среща много рядко, поради което е включен в Червената книга на България за застрашени растителни видове.

Според учените растението съдържа голям брой елементи, които са изключително ценни за организма. Има много силно антиоксидантно действие и е известен с това, че намаля риска от инсулт, инфаркт и понижава кръвното налягане. Освен това Мурсалския чай има антианемично, укрепващо и тонизиращо действие.  Съдържанието на етерични масла и танини прави растението идеално за лечение на всякакви болести свързани с отделителната и дихателната система.

Поради съдържанието на натрий, желязо, магнезий, мед, калий, кобалт, цинк и др., Мурсалския чай се препоръчва при бъбречни и чернодробни заболявания. Действа добре при ентероколит, хроничен гастрит и други чревни заболявания, тъй като има силно противовъзпалително и противомикробно действие. Билката е известна с това, че е естествен антидепресант и може да се прилага дори при малки деца. Помага още при грип, бронхит, заболявания на пикочно-половата система, възпаление на сливиците, кашлица, астма и др. Интересно е, че космонавтите често пият Мурсалски чай по време на подготовката си преди полет.

Екстрактът от Мурсалски чай забавя стареенето на клетките и действа като мощен имуностимулатор. Извежда натрупаните в организма токсини и повишава мъжката потентност. Поради това Мурсалския чай е известен още като „Българската Виагра”.

 

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 10 оценки

Отзиви

можете да си поръчате от фейсбук - къща Жани Триград.жената ще ви го изпрати за два дена.
Анонимен
Аз съм от Ловеч и го гледам в двора на вилата си-гледам и лофант друг добър чай
Mia
и в аптеката го има /води се пирински чай/,много е хубав
Анонимен
сина ми еастматик от години и само този чай му помага при пристъпи.Купувала съм го и от големи магазини и от Сандански на пазарчето им,има го надсякъде и е много ефикасен наистина
Анонимен
И в Дупница продават ,непакетиран,на снобче
Виж още отзиви
Коментирай
loading...