PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Лекуване с домашни средства

Лекуване с пресни сокове от зеленчуци

  1. Лекуване с пресни сокове от зеленчуци
  2. Лекуване със сок от чесън
  3. Лекуване със сок от кромид лук
  4. Лекуване със сок от магданоз

През 1936 година излиза книгата на д-р Норман Уокър за леченбната сила на пресните зеленчукови сокове. Варената и обработвана храна поддържа човешкия организъм, но не може да му осигури необходимата жизнена среда. Соковете на зеленчуците прочистват организма, те са неговите строители и възстановители. Усвояват се за около 15 минути след приемането им и напълно обновяват и хранят клетките, тъканите, жлезите и органите на човешкото тяло.

Първото условие за оздравяване е абсолютно чистото тяло. Органи на прочистването са дробове, порите на кожата, бъбреците и червата. Най-малкото задържане или наслагване на нездрави вещества забавя процеса на оздравяването. Соковете не са концентрати, а пълноценна храна, но за да запазят живите си органични свойства, те трябва да бъдат сурови. При варене, консервиране или пастьоризиране, тези свойства се унищожават.

Соковете могат да се пият в толкова количество, колкото е приятно, но за да се получат лечебни резултати, е необходимо да се поемат най-малко 600 г. Колкото повече, толкова по-бързо ще се постигне желаният успех. Затова е добре да се приема от 1 до 4 л зеленчуков сок дневно.

В нашето време на тотално замърсяване, единственият източник на жива органична вода са зеленчуците и плодовете и в крайна сметка получените от тях сокове.

Плодовите сокове също прочистват човешкия организъм, но при условие, че плодовете са напълно зрели. При това да не се забравя, че плодовете не трябва да се приемат заедно с храна, която съдържа нишесте.

Целина

Целината съдържа етерично масло, слузни вещества, тлъсто масло, нишесте, витамин С, органичен натрий, магнезий, желязо и др.

Пресният сок от целина е прекрасно диуретично средство при болни бъбреци, за подобряване на храносмилането, за възбуждане на апетита, при ремватични заболявания, възпаление на бронхите, уртикария, дерматити, неврози, полова слабост.

Освен това сокът от целина идеално средство за възстановяване на организма и предотвратяване на горните заболявания.

Краставица

Краставиченият сок, благодарение на съдържащият се в него калий, е ефикасно средство за лекуване на ниско кръвно налягане, пиорея и косопад. Комбиниран със сок от моркови, той има благотворно действие при ревматични заболявания.

Цвекло

Цвеклото е богато на целулоза, ябълчена киселина, йод, магнезий и др.

Ако се приема самостоятелно, дори 1 винена чаша от този сок може да предизвика очистителна реакция, съпроводена с виене на свят и повръщане. Затова при започване на лечение със сок от цвекло, той трябва да се приема внимателно - 1 винена чаша суров сок 2 пъти дневно. Като начало трябва да се смесва със сок от моркови, който да преобладава, като постепенно сокът от цвекло се увеличава.

Смес от морковен сок и сок от червено цвекло снабдява организма с фосфор, сяра, калий, а високото съдържание на витамин А го прави прекрасен строител на кръвните клетки.

Равни количества сок от цвекло-моркови-ряпа укрепва организма, не допуска атеросклерозата, а немалко автори го препоръчват и като противотуморно средство.

Моркови

Сокът от моркови има изключителни качества. Той съдържа жизненоважните за организма минерали и микроелементи - фосфор, калций, мед, кобалт, желязо и витамините А, В, В1 В2, D, Е, К, РР и др. Затова с право може да се каже, че сокът от моркови е най-добрата органична храна за клетките и тъканите. Той повишава съпротивляемостта срещу инфекции в целия организъм, предпазва нервната система, повишава енергията, помага за намаляване количеството на холестерина в кръвта, предотвратява развитието на някои видове рак, усилва имунната система, подобрява зрението, лекува бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдовата система, влияе благотворно при запечен стомах и хемороиди.

Когато се приема сок от моркови, от храната трябва да се изключат месо, захар и нишесте. Много добра е комбинацията между морковен и спаначен сок.

При нарушено храносмилане, язви, анемии, чернодробни, жлъчни и очни заболявания:

  • 300 г сок от моркови, 200 г сок от зеле, 100 г сок от червено цвекло и сок от 1 връзка копър (всичко прясно изцедено) се изпива на 1 или 2 приема 2 часа след обяда.

Зеле

Сокът от зеле съдържа витамини, необходими за организма - С, В1, В2, В3, РР, К, В, ферменти, соли на калия, калция, фосфора и сярата. С това се обяснява способността на зелето да укрепва организма, да повлиява на изхвърлянето на излишния холестерин. Специалистите твърдят, че сокът от зеле лекува почти всичко - артрити, ревматизъм, подагра, чернодробни заболявания, бронхити, бронхиална астма, захарен диабет, камъни в бъбреците и жлъчката, нервна преумора, отоци, запек. Но най-удивително бързо е действието му при язва на стомаха и дванадесетопръстника. След 7 до 10 дни от употребата му болките утихват и язвите заздравяват. Прясно изцеденият зелев сок се употребява с успех и при затлъстяване. Много сполучливо е съчетанието между сок от моркови и зеле.

Червеното зеле е близко по състав до бялото и се използва подобно на него. Багрилните вещества, които то съдържа подпомагат обмяната на веществата. Добър лек е при очни болести, хормонално разстройство, а и за профилактика при лъчеви и туморни увреждания.

Може да се комбинира със сок от моркови, магданоз, ряпа.

Алабаш

Сокът му е с по-концентриран състав от зелето и с по-груба целулоза и трябва да се консумира в по.малки количества. Понеже налютява, по-лесно се понася в комбинация с морковен сок. Добър ефект се получава при лечение на възпалителни заболявания на дихателните пътища, затлъстяване, атеросклероза.

Ряпа

Ряпата прочиства организма от натрупаните шлаки благодарение на многото пектини и влакнини, които съдържа. Сокът от ряпа е великолепна храна за деца и възрастни. Той укрепва костната система, лекува катар на горните дихателни пътища, бронхити, магарешка кашлица, предпазва от образуване на камъни в пикочния мехур и жлъчката.

Много добра комбинация се получава, когато се смеси със сок от моркови и глухарче или с моркови и целина. Болните от хемороиди могат завинаги да се излекуват от страданието си, ако изпиват всеки ден по 1 л смесен сок ряпа, спанак и моркови в продължение на 1 месец, като едновременно с това се хранят със сурови плодове и зеленчуци. Полезен е и за слаби, изтощени от боледуване или стари хора.

Хрян

Поради лютивината му хрянът не се ползва като сок, а настърган с добавка на лимонов сок: 200 г настърган пресен хрян се смесва със сока на 2-3 лимона. 2 пъти дневно се приема по половин до 1 чаена лъжичка от така приготвения сок.

Хрянът възбужда апетита, подобрява храносмилането, предпазва от образуване на камъни в бъбреците и водянка, анемия, ревматизъм, ликвидира възпалителните процеси. С хрян се лекуват и сърдечно-съдови заболявания, отслабнало зрение. Освен това той е прекрасно козметично средство - отстранява луничките и пигментните петна по кожата.

ВНИМАНИЕ! НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПОЕМАНЕТО НА СОКА НЕ Е ЖЕЛА¬ТЕЛНО ПИЕНЕТО НА ВОДА! ЕФЕКТЪТ ЩЕ СЕ УНИЩОЖИ!

Домати

Доматът е съкровище на витамини и минерални соли - магнезий, желязо, калций, витамин B1 В2, С и бета каротин.

Доматеният сок стимулира храносмилането, засилва апетита и е изключително полезен за хора с нарушена обмяна на веществата, със сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания. Той е великолепен и пълноценен сок и може да се употребява в неограничено количество. При желание за отслабване може да се комбинира със сок от ябълки и лимони.

Зелен фасул

Най-евтиният и лесен начин за набавяне на йод в организма е употребата на повече зелен фасул. От зеленчуците той съдържа не само най-висок процент йод, но и елементи, които обезпечават натурален инсулин за нуждите на храносмилателните органи.

Затова елексир за диабетиците е изпиването на 1 л дневно смесен сок от зелен фасул, маруля, моркови и брюкселско зеле. Към този сок е необходимо да се добавят и 500 г морковен и спаначен сок.

Картофи

Този така популярен зеленчук изобилства на витамин С, калий, калций, фосфор, органични киселини, нишесте, витамини от групата В и др.

Пресният картофен сок се използва широко при сърдечно-съдовите и бъбречните заболявания, гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, язви на стомаха и дванадесетопръстника, запек. Смес от сок на сурови картофи, моркови и целина подпомага нарушеното храносмилане. Ежедневната употреба на комбиниран сок от картофи, маркови и краставици или картофи и цвекло е полезен при нервни смущения. Болни от белодробен емфизем е добре да пият сок от картофи, магданоз и моркови. Прясно изцеденият картофен сок е изключително полезен и за отстраняване на петна по кожата. Той има още едно свойство - да прочиства организма и да предпазва от отоци.

Праз

Богат на полизахариди, фитонциди, витамините В, С, РР, калий, фосфор, желязо, калций, магнезий. Сокът му е с по-неизразени качества от този на чесъна и лука. Здрави хора могат да го употребяват без ограничения.

Препоръчва се преди всичко като диуретично средство. Много подходяща храна за страдащите от захарен диабет. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Затоплен действа леко слабително. Пие се по 1 винена чаша вечер на лягане.

Глухарче   

Ценно е за хранителните си качества и силните лечебни свойства. Растението съдържа каротиноиди, флавоноиди, витамин В2, С, А, тритерпени, магнезий, калий, калций и др. Сокът от глухарче е един от най-силно укрепващите. Той е ефикасно средство за лечение на чернодробни заболявания, воднянка, катари на стомаха и червата, бъбречни заболявания, болести на далака, ревматизъм, артрит и подагра. Намалява холестерина в кръвта, лекува атеросклерозата. Някои автори го сочат като добро средство срещу безсъние.

Суровият сок от глухарче, получен от цялото растение, смесен със сок от моркови и от листа на ряпа, помага при заболявания на гръбначния стълб и други костни оплаквания, укрепва зъбите.

Маруля

Марулята съдържа в голямо количество желязо, магнезий, фосфор, витамини.

Сокът от нея подобрява храносмилането, подпомага лекуването на хронични язви на стомаха и дванадесетопръстника, като не само успокоява болките, но и затваря язвите. Полезен е и при туберкулоза. Тонизира нервните клетки. В този случай е добре да се комбинира със сок от моркови и марули, спанак, зелени чушки и люцерна. Подобен сок засилва растежа на косата и според някои лекари дори възвръща нормалния й цвят.

За сока от маруля трябва да се използват тъмнозелените, а не бледите вътрешни листа.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

Diana
Mnogo polezna informaciq ????
24 .Мария
Гери,пишете ми на имейл miastil@abv.bg или се обадете на тел.0894 577 610 Ще обясня подробно какво знам за лечението на Псориазис.
Гери
Браво хора, възхитена съм от знанията ви ???????? А някой знае ли, как се лекува Псориазис? Предварително Благодаря ☺
ааа
ДО АНОНИМНИЯ ТАМ ...ЧОЧО ТИ НАПИСАЛ МНОГО ЯСНО ЧЕ ЛУКА ЧИСТИ КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА ТИ ПАК ПИТАШ
Ради
Алицинът е носител на т.нар. сулфидни групи. И "Да", наистина е нетраен. Неговото разграждане започва още в устната кухина и под въздействието на топлинна обработка се получават сулфидни съединения. В организма сулфидните групи участват в процесите на детоксикация. Всъщност в различните органи се образуват над 200 различни серни съединения. На сулфидните групи се дължи пречистващата роля на чесъна, чиито източник се явява алицинът.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...