Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Лекуване с пресни сокове от зеленчуци

Лекуване с пресни сокове от зеленчуци

Лекуване с пресни сокове от зеленчуци

През 1936 година излиза книгата на д-р Норман Уокър за леченбната сила на пресните зеленчукови сокове. Варената и обработвана храна поддържа човешкия организъм, но не може да му осигури необходимата жизнена среда. Соковете на зеленчуците прочистват организма, те са неговите строители и възстановители. Усвояват се за около 15 минути след приемането им и напълно обновяват и хранят клетките, тъканите, жлезите и органите на човешкото тяло.

Първото условие за оздравяване е абсолютно чистото тяло. Органи на прочистването са дробове, порите на кожата, бъбреците и червата. Най-малкото задържане или наслагване на нездрави вещества забавя процеса на оздравяването. Соковете не са концентрати, а пълноценна храна, но за да запазят живите си органични свойства, те трябва да бъдат сурови. При варене, консервиране или пастьоризиране, тези свойства се унищожават.

Соковете могат да се пият в толкова количество, колкото е приятно, но за да се получат лечебни резултати, е необходимо да се поемат най-малко 600 г. Колкото повече, толкова по-бързо ще се постигне желаният успех. Затова е добре да се приема от 1 до 4 л зеленчуков сок дневно.

В нашето време на тотално замърсяване, единственият източник на жива органична вода са зеленчуците и плодовете и в крайна сметка получените от тях сокове.

Плодовите сокове също прочистват човешкия организъм, но при условие, че плодовете са напълно зрели. При това да не се забравя, че плодовете не трябва да се приемат заедно с храна, която съдържа нишесте.

Целина

Целината съдържа етерично масло, слузни вещества, тлъсто масло, нишесте, витамин С, органичен натрий, магнезий, желязо и др.

Пресният сок от целина е прекрасно диуретично средство при болни бъбреци, за подобряване на храносмилането, за възбуждане на апетита, при ремватични заболявания, възпаление на бронхите, уртикария, дерматити, неврози, полова слабост.

Освен това сокът от целина идеално средство за възстановяване на организма и предотвратяване на горните заболявания.

Краставица

Краставиченият сок, благодарение на съдържащият се в него калий, е ефикасно средство за лекуване на ниско кръвно налягане, пиорея и косопад. Комбиниран със сок от моркови, той има благотворно действие при ревматични заболявания.

Цвекло

Цвеклото е богато на целулоза, ябълчена киселина, йод, магнезий и др.

Ако се приема самостоятелно, дори 1 винена чаша от този сок може да предизвика очистителна реакция, съпроводена с виене на свят и повръщане. Затова при започване на лечение със сок от цвекло, той трябва да се приема внимателно - 1 винена чаша суров сок 2 пъти дневно. Като начало трябва да се смесва със сок от моркови, който да преобладава, като постепенно сокът от цвекло се увеличава.

Смес от морковен сок и сок от червено цвекло снабдява организма с фосфор, сяра, калий, а високото съдържание на витамин А го прави прекрасен строител на кръвните клетки.

Равни количества сок от цвекло-моркови-ряпа укрепва организма, не допуска атеросклерозата, а немалко автори го препоръчват и като противотуморно средство.

Моркови

Сокът от моркови има изключителни качества. Той съдържа жизненоважните за организма минерали и микроелементи - фосфор, калций, мед, кобалт, желязо и витамините А, В, В1 В2, D, Е, К, РР и др. Затова с право може да се каже, че сокът от моркови е най-добрата органична храна за клетките и тъканите. Той повишава съпротивляемостта срещу инфекции в целия организъм, предпазва нервната система, повишава енергията, помага за намаляване количеството на холестерина в кръвта, предотвратява развитието на някои видове рак, усилва имунната система, подобрява зрението, лекува бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдовата система, влияе благотворно при запечен стомах и хемороиди.

Когато се приема сок от моркови, от храната трябва да се изключат месо, захар и нишесте. Много добра е комбинацията между морковен и спаначен сок.

При нарушено храносмилане, язви, анемии, чернодробни, жлъчни и очни заболявания:

 • 300 г сок от моркови, 200 г сок от зеле, 100 г сок от червено цвекло и сок от 1 връзка копър (всичко прясно изцедено) се изпива на 1 или 2 приема 2 часа след обяда.

Зеле

Сокът от зеле съдържа витамини, необходими за организма - С, В1, В2, В3, РР, К, В, ферменти, соли на калия, калция, фосфора и сярата. С това се обяснява способността на зелето да укрепва организма, да повлиява на изхвърлянето на излишния холестерин. Специалистите твърдят, че сокът от зеле лекува почти всичко - артрити, ревматизъм, подагра, чернодробни заболявания, бронхити, бронхиална астма, захарен диабет, камъни в бъбреците и жлъчката, нервна преумора, отоци, запек. Но най-удивително бързо е действието му при язва на стомаха и дванадесетопръстника. След 7 до 10 дни от употребата му болките утихват и язвите заздравяват. Прясно изцеденият зелев сок се употребява с успех и при затлъстяване. Много сполучливо е съчетанието между сок от моркови и зеле.

Червеното зеле е близко по състав до бялото и се използва подобно на него. Багрилните вещества, които то съдържа подпомагат обмяната на веществата. Добър лек е при очни болести, хормонално разстройство, а и за профилактика при лъчеви и туморни увреждания.

Може да се комбинира със сок от моркови, магданоз, ряпа.

Алабаш

Сокът му е с по-концентриран състав от зелето и с по-груба целулоза и трябва да се консумира в по.малки количества. Понеже налютява, по-лесно се понася в комбинация с морковен сок. Добър ефект се получава при лечение на възпалителни заболявания на дихателните пътища, затлъстяване, атеросклероза.

Ряпа

Ряпата прочиства организма от натрупаните шлаки благодарение на многото пектини и влакнини, които съдържа. Сокът от ряпа е великолепна храна за деца и възрастни. Той укрепва костната система, лекува катар на горните дихателни пътища, бронхити, магарешка кашлица, предпазва от образуване на камъни в пикочния мехур и жлъчката.

Много добра комбинация се получава, когато се смеси със сок от моркови и глухарче или с моркови и целина. Болните от хемороиди могат завинаги да се излекуват от страданието си, ако изпиват всеки ден по 1 л смесен сок ряпа, спанак и моркови в продължение на 1 месец, като едновременно с това се хранят със сурови плодове и зеленчуци. Полезен е и за слаби, изтощени от боледуване или стари хора.

Хрян

Поради лютивината му хрянът не се ползва като сок, а настърган с добавка на лимонов сок: 200 г настърган пресен хрян се смесва със сока на 2-3 лимона. 2 пъти дневно се приема по половин до 1 чаена лъжичка от така приготвения сок.

Хрянът възбужда апетита, подобрява храносмилането, предпазва от образуване на камъни в бъбреците и водянка, анемия, ревматизъм, ликвидира възпалителните процеси. С хрян се лекуват и сърдечно-съдови заболявания, отслабнало зрение. Освен това той е прекрасно козметично средство - отстранява луничките и пигментните петна по кожата.

ВНИМАНИЕ! НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД ПОЕМАНЕТО НА СОКА НЕ Е ЖЕЛА¬ТЕЛНО ПИЕНЕТО НА ВОДА! ЕФЕКТЪТ ЩЕ СЕ УНИЩОЖИ!

Домати

Доматът е съкровище на витамини и минерални соли - магнезий, желязо, калций, витамин B1 В2, С и бета каротин.

Доматеният сок стимулира храносмилането, засилва апетита и е изключително полезен за хора с нарушена обмяна на веществата, със сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания. Той е великолепен и пълноценен сок и може да се употребява в неограничено количество. При желание за отслабване може да се комбинира със сок от ябълки и лимони.

Зелен фасул

Най-евтиният и лесен начин за набавяне на йод в организма е употребата на повече зелен фасул. От зеленчуците той съдържа не само най-висок процент йод, но и елементи, които обезпечават натурален инсулин за нуждите на храносмилателните органи.

Затова елексир за диабетиците е изпиването на 1 л дневно смесен сок от зелен фасул, маруля, моркови и брюкселско зеле. Към този сок е необходимо да се добавят и 500 г морковен и спаначен сок.

Картофи

Този така популярен зеленчук изобилства на витамин С, калий, калций, фосфор, органични киселини, нишесте, витамини от групата В и др.

Пресният картофен сок се използва широко при сърдечно-съдовите и бъбречните заболявания, гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, язви на стомаха и дванадесетопръстника, запек. Смес от сок на сурови картофи, моркови и целина подпомага нарушеното храносмилане. Ежедневната употреба на комбиниран сок от картофи, маркови и краставици или картофи и цвекло е полезен при нервни смущения. Болни от белодробен емфизем е добре да пият сок от картофи, магданоз и моркови. Прясно изцеденият картофен сок е изключително полезен и за отстраняване на петна по кожата. Той има още едно свойство - да прочиства организма и да предпазва от отоци.

Праз

Богат на полизахариди, фитонциди, витамините В, С, РР, калий, фосфор, желязо, калций, магнезий. Сокът му е с по-неизразени качества от този на чесъна и лука. Здрави хора могат да го употребяват без ограничения.

Препоръчва се преди всичко като диуретично средство. Много подходяща храна за страдащите от захарен диабет. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Затоплен действа леко слабително. Пие се по 1 винена чаша вечер на лягане.

Глухарче   

Ценно е за хранителните си качества и силните лечебни свойства. Растението съдържа каротиноиди, флавоноиди, витамин В2, С, А, тритерпени, магнезий, калий, калций и др. Сокът от глухарче е един от най-силно укрепващите. Той е ефикасно средство за лечение на чернодробни заболявания, воднянка, катари на стомаха и червата, бъбречни заболявания, болести на далака, ревматизъм, артрит и подагра. Намалява холестерина в кръвта, лекува атеросклерозата. Някои автори го сочат като добро средство срещу безсъние.

Суровият сок от глухарче, получен от цялото растение, смесен със сок от моркови и от листа на ряпа, помага при заболявания на гръбначния стълб и други костни оплаквания, укрепва зъбите.

Маруля

Марулята съдържа в голямо количество желязо, магнезий, фосфор, витамини.

Сокът от нея подобрява храносмилането, подпомага лекуването на хронични язви на стомаха и дванадесетопръстника, като не само успокоява болките, но и затваря язвите. Полезен е и при туберкулоза. Тонизира нервните клетки. В този случай е добре да се комбинира със сок от моркови и марули, спанак, зелени чушки и люцерна. Подобен сок засилва растежа на косата и според някои лекари дори възвръща нормалния й цвят.

За сока от маруля трябва да се използват тъмнозелените, а не бледите вътрешни листа.

2. Лекуване със сок от чесън

Чесънът,или като го наричат „зеленият антибиотик", изобилства на етерични масла, азотни вещества, витамин С. Зеленият пресен чесън доставя на организма в по-големи количества витамин С и провитамин А,...

3. Лекуване със сок от кромид лук

Лукът има силно изразено противобактериално действие и е изключително богат на витамините A, B1 В2, К, PP. Стръковете на зеления лук съдържат голямо количество витамин С. Дневната доза за човек може д...

4. Лекуване със сок от магданоз

Магданозът съдържа етерично и тлъсто масло, каротин, витамин С, флавоноиди и др. Неговият сок е един от най-лесно действащите и е необходим за кислородния обмен и за поддържане в нормално състояние н...

Рейтинг: 3.0/5 на базата на 6 оценки
прегледи 106902

Препоръчани продукти

Коментари за Лекуване с пресни сокове от зеленчуци

 1. .

  sluchaino mi napravi vpechatlenie che deistva ozdravitelno vyrhu sydovata sistema...........ima li obqsnebie za tova

 2. 1.

  възстановява кръвоносната система и много други качества които съвременната медицина не може да обясни // за това хората на времето са използвали лукът за лекуване на ударени места синини и навехнати / правели са компреси с лук

 3. 2.

  Моля, напишете кое "възстановява кръвоносната система и много други качества които съвременната медицина не може да обясни" - магданозът или лукът?

 4. 3.

  МАГДАНОЗА РАЗБИРА СЕ - ЛУКА СЕ НАЛАГА САМО НА УДАРЕНО ИЛИ НАВЕХНАТО

 5. 4.

  Магданозът е много полезе и за подобряването на стомашно чревния тракт.Ако имате проблем с лесно усвояване на храната то препорачително е да вземате по една чаена лъжичка сок приготвен от 300гр. прясно мляко и голяма връзка магданоз.Вари се на тих огън до извиране течността на половина.Прецежда се и след храна се взема по една ч.л.на всеки 30 мин.до половин час преди следващото хранене.Полезно е при панкриас и слаб метаболизъм.Продължителност на лечение една седмица.Ефектът е гарантиран

 6. 5.

  Аз съм на 83 години,страдам от исхимична болест,стенокардия,разширена лява камра,паркинсон,подагра но се чуствам добре с м високо самочуствие и работоспособност.Освен лекаррствата предписани от лекарите сам си приготвям всички хранителни добаввки на основата на чесан,мед,джнджифил и други по рецепти изписани тук.Чуствам се добре с желание за ощедълги годинии пълноценен живот.

 7. 6.

  Дядо Митко , почвай и йога да играеш, и без това сигурно нямаш друга работа. За Паркинсона , лекува се с беладона , но май загубих рец ептата някъде , потърси в интернет

 8. 7.

  А защо да не се пие повече от 60гр. сок от магданоз в никакъв случай някой знае ли? Казаха ми за една лека салата само с магданоз, но това че не се препоръчва повече от тези 60гр. ме озадачи.

 9. 8.

  имам питане, в рецептата за еликсир при диабетиците, е отбелязано 1 л , моля да уточните за 1 литър ли става на въпрос или за 1 лъжица

 10. 9.

  Магданоза в средновековието е бил основната съставка за приготовление на отрова за хора. Ето поради тази причина не трябва да се прекалява с него!

 11. 10.

  Магданозът съдържа много оксалати, както повечето зелени подправки. Затова не бива да се прекалява с него.

 12. 11.

  Дадох около 101 магданоз ще му стане ли нещо

 13. 12.

  сутрин на гладно се пие сок от рендосан и изстискан лук, прави се през 1-2 дни, количеството е около 1 - 1,5 пръста (в кафена чашка). След 2-3 месеца терапия, няма да имате никакви проблеми с камъни и песъчинки в бъбреците. При болка, също го пийте. На мен ми действа безотказно.

 14. 13.

  Супер.Благодаря за съвета

 15. 14.

  ако рецептата счесън е държана вместо 10 дни 13 дни преди да се прецеди пречи ли нещо трябва ли да правя нова

 16. 15.

  може ли някой да ми отговори

 17. 16.

  Първо, това не е оригиналната тибетска рецепта, а поредната измишльотина. Рецептата в оригинал няма пчелен мед (не случайно). Второ пропорциите са 2 части пасиран с пасатор часън към 1 част слабоалкохолен спирт (което не означава 95 градусов, а от 45 до 65 градуса; процесите при 95 градусов алкохол и при 45 градусов не протичат по един и същ начин). Сместта се слага на тъмно и студено за 10 дни (без да замръзва ако се ползва хладилник), като всеки ден се разклаща добре за поредно размесване на съставките. Прецежда се през памучен или ленен плат и е готово за незабавна консумация. Съхранява се до 1 месец в хладилник без да се допуска замръзване. След изтичането на 1 месец, без значение колко е останало от тинктурата - се изхвърля и ако е нужно се прави нова тинктура. Държането повече от 10 дни със чесъна и съхранението повече от 30 дни са крайно нежелателни поради редица причини, които е излишно да изброявам тук. P.S. Схемата с увеличаващият се брой капки всеки ден е ненужна да се спазва ако сте сигурни, че нямате повишена чувствителност към чесън или негови съставки и ако пиете повече от 2,5-3 литра вода на ден за изпикаване на токсините, които ще се отделят особено в началото на започване на приема на чесновата тинктура. Сутрин и вечер по 30 капки разредени в 50 мл. прясно мляко е дозата, използвана от тибетци и китайци от 8000 г.пр.н.е.

 18. 17.

  А, и още нещо - ако чесновата ви тинктура позеленее - не се смущавайте, това е нормално (и желано). А относно глупостите за алицина в чесъна, който вършел цялата работа - отдавна има безспорни изследвания, че алицина се разпада в устната кухина още преди да е достигнал храносмилателния тракт и съответно няма никакво отношение към лечебността на чесъна. При приготвянето на чесново масло алицина се разпада още при 70 градуса и в готовото чесново масло няма абсолютно никакъв алицин и въпреки това чесновото масло има по-висок лечебен ефект от суровия чесън. За наличието на алицин в чесъна на прах пък е смешно да се говори. Алицинът е най-нетрайното съединение в суровия чесън. Така че стига с тоя алицин. Не е там разковничето за лековитостта на чесъна.

 19. 18.

  Разбира се, рецептата в оригинал няма предвиден "пасатор", а счукване с животинска кост върху камък или между два камъка, но не вярвам някой в 21-ви век да седне да чука между камъни примерно 300 грама обелени скилиди чесън. Идеята е да се смелят колкото може по-добре скилидите, за да се разрушат целулозните им връзки. Използваното прясно мляко в оригинал е прясно издоено козе мляко (разбира се сурово, не термично обработено, консервирано, облъчвано с UV-лъчи или варено.....да не говорим за хидрогенизирано или хомогенизирано), но не всеки има достъп до прясно необработено козе мляко всеки ден и то в такива малки количества. Ако не ви се играе да мерите капки по 2 пъти на ден може да ползвате еквивалента им от 1,5 куб.см. измерени със спринцовка.

 20. 19.

  Само едно уточнение, господин Боб - преди 8000 години просто е нямало китайци, първите сведения за човешката цивилизация датират едва от 5500 години пр.н.ера. Толкова за историческата точност на тази рецепта. В крайна сметка важното е че тази рецепта помага на много хора

 21. 20.

  По отношение на първия коментар kinapopova за действието на лука върху съдовата система, на мен ми е известна следната информация: Растенията от семейство Лукови - чесън, лук и др. , поради съдържащите се в тях сулфиди, свързват наситените мазнини и триглицеридите и ги изхвърлят от организма, вместо да се отлагат по съдовете. Така се превръщат в ефективно средство за профилактика на атеросклерозата. В книгата " Тайната на чесъна" е подробно описано влиянието на семейство Лукови върху организма. може да се намери в електронен вариант в интернет.

 22. 21.

  Алицинът е носител на т.нар. сулфидни групи. И "Да", наистина е нетраен. Неговото разграждане започва още в устната кухина и под въздействието на топлинна обработка се получават сулфидни съединения. В организма сулфидните групи участват в процесите на детоксикация. Всъщност в различните органи се образуват над 200 различни серни съединения. На сулфидните групи се дължи пречистващата роля на чесъна, чиито източник се явява алицинът.

 23. 22.

  ДО АНОНИМНИЯ ТАМ ...ЧОЧО ТИ НАПИСАЛ МНОГО ЯСНО ЧЕ ЛУКА ЧИСТИ КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА ТИ ПАК ПИТАШ

 24. 23.

  Браво хора, възхитена съм от знанията ви ????????
  А някой знае ли, как се лекува Псориазис?
  Предварително Благодаря ☺

 25. 24.

  Гери,пишете ми на имейл miastil@abv.bg или се обадете на тел.0894 577 610 Ще обясня подробно какво знам за лечението на Псориазис.

 26. 25.

  Mnogo polezna informaciq ????

Подобни статии

Лекуване с хума

Лекуване с хума

Хумата е едно от най-добрите средства за вътрешно лечение, използвано още от древни времена. Тя абсо...
Лекуване с пясък

Лекуване с пясък

Пясъкът се ползва за лечебни цели от дълбока древност. Днес този метод е поставен на научни основи. ...
Лекуване с плодове

Лекуване с плодове

Плодовете лекуват. Те са източник на изключително полезни вещества, необходими за поддържане на чове...
Лекуване чрез дървета

Лекуване чрез дървета

Природолечителите са убедени, че човек може да се свърже пряко с енергийния поток на дървото и така ...
Водолечение

Водолечение

Преди 100 години Себастиан Кнайп издава книгата се „Лекуване с вода". Написана на достъпен език, тя ...