Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Лекуване с пясък

Лекуване с пясък

Лекуване с пясък

Пясъкът се ползва за лечебни цели от дълбока древност. Днес този метод е поставен на научни основи. Прилага се в средиземноморските курорти (Франция, Италия), Румъния и твърде ограничено у нас.

Лечението с пясък се прилага много резултатно при ревматизъм, артроза, ревматоиден полиартрит, болестта на Бехтерев, след боледуване от осттър ставен ревматизъм, навяхване, изкълчване, тендовагинит, травми, контузии, бурсит, ишиас.

Най-подходящ е сухият и топъл пясък. В морските пясъци се съдържат силиций, калий, манганови, магнезиеви, калиеви, натриеви и други окиси, съставки от водорасли и елементи на морската вода и значително количество въздух, което обуславя неговата хигроскопичност.

Лечебният ефект на пясъколечението се дължи на температурното и механичното действие върху организма, финият затоплен пясък прилепва плътно към тялото, като запълва всички неравности и постепенно отдава топлината си. физиологичното му действие се дължи на неговата ниска топлопроводимост, след като е поел значителна топлина. Това е причина пясъчните процедури да се понасят по-добре при по-високи температури в сравнение с водните.

При това отделената пот се поглъща от пясъка и облекчава болния.

Ето защо пясъколечението не обременява организма, понася се добре дори от болни със сърдечни увреждания, възрастни и деца. Разбира се, преди да се пристъпи към лечението с пясък, болният трябва да се посъветва с домашния си лекар.

При пясъколечението в организма настъпва увеличено кръвоснабдяване и хранене на тъканите, усилва се обмяната на веществата, а това разнася възпалителните процеси, намаляват болките и спазмите, а чрез потоотделянето се изхвърлят вредни продукти от организма.

Лечението с пясък е по-застъпено на морския бряг, където се съчетава със слънцелечение. Температурата на пясъка трябва да бъде 40-45°С. За процедурата пясъкът се събира на продълговати купчинки и след като се загрее от слънцето, в тях се прави вдълбнатинка, в която болният ляга, като покрива тялото си с 6 до 10 см пясък, гърдите и корема - 3-4 см, а сърдечната област се оставя свободна. Главата задължително е под сенник или се покрива с намокрена в студена вода кърпа. Пясъчната баня започва с продължителност 10 минути и всекидневно се увеличава с 5-10 минути, до 40 минути максимално. След свършване на процедурата болният взема душ с морска вода (38°С), ляга завит с чаршаф и одеяло, за да продължава да се поти. След спирането на изпотяването отново взема душ и почива 30 минути до възстановяване на температурното равновесие. Необходими са 15 процедури. Техниката за пясъколечение при деца е същата, но процедурите траят 5 до 15 минути. Баните са особено полезни за деца, преболедували от рахит и детски паралич.

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 15930

Препоръчани продукти

Коментари за Лекуване с пясък

  Подобни статии

  Лекуване с глад

  Лекуване с глад

  Едно от най-големите открития е способността на човека да излекува сам себе си, да подмлади организм...
  Тета лечение

  Тета лечение

  Какво представлява този метод? Името на метода произлиза от мозъчната честота Тета. Тя варира от (4...
  Четков масаж

  Четков масаж

  Сухият четков масаж се препоръчва при ишиас, ревматизъм, подагра, изпотяване, неврастения, хипертони...
  Движение и здраве

  Движение и здраве

  Ходенето - най-обикновеният и общодостъпен спорт, придоби особено значение в нашето механизирано вре...
  Дишане и здраве

  Дишане и здраве

  Дишането, тоест поемането на кислород от белите дробове и издишването -изхвърлянето на въглероден дв...