Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Лекуване с пясък

Лекуване с пясък

Лекуване с пясък

Пясъкът се ползва за лечебни цели от дълбока древност. Днес този метод е поставен на научни основи. Прилага се в средиземноморските курорти (Франция, Италия), Румъния и твърде ограничено у нас.

Лечението с пясък се прилага много резултатно при ревматизъм, артроза, ревматоиден полиартрит, болестта на Бехтерев, след боледуване от осттър ставен ревматизъм, навяхване, изкълчване, тендовагинит, травми, контузии, бурсит, ишиас.

Най-подходящ е сухият и топъл пясък. В морските пясъци се съдържат силиций, калий, манганови, магнезиеви, калиеви, натриеви и други окиси, съставки от водорасли и елементи на морската вода и значително количество въздух, което обуславя неговата хигроскопичност.

Лечебният ефект на пясъколечението се дължи на температурното и механичното действие върху организма, финият затоплен пясък прилепва плътно към тялото, като запълва всички неравности и постепенно отдава топлината си. физиологичното му действие се дължи на неговата ниска топлопроводимост, след като е поел значителна топлина. Това е причина пясъчните процедури да се понасят по-добре при по-високи температури в сравнение с водните.

При това отделената пот се поглъща от пясъка и облекчава болния.

Ето защо пясъколечението не обременява организма, понася се добре дори от болни със сърдечни увреждания, възрастни и деца. Разбира се, преди да се пристъпи към лечението с пясък, болният трябва да се посъветва с домашния си лекар.

При пясъколечението в организма настъпва увеличено кръвоснабдяване и хранене на тъканите, усилва се обмяната на веществата, а това разнася възпалителните процеси, намаляват болките и спазмите, а чрез потоотделянето се изхвърлят вредни продукти от организма.

Лечението с пясък е по-застъпено на морския бряг, където се съчетава със слънцелечение. Температурата на пясъка трябва да бъде 40-45°С. За процедурата пясъкът се събира на продълговати купчинки и след като се загрее от слънцето, в тях се прави вдълбнатинка, в която болният ляга, като покрива тялото си с 6 до 10 см пясък, гърдите и корема - 3-4 см, а сърдечната област се оставя свободна. Главата задължително е под сенник или се покрива с намокрена в студена вода кърпа. Пясъчната баня започва с продължителност 10 минути и всекидневно се увеличава с 5-10 минути, до 40 минути максимално. След свършване на процедурата болният взема душ с морска вода (38°С), ляга завит с чаршаф и одеяло, за да продължава да се поти. След спирането на изпотяването отново взема душ и почива 30 минути до възстановяване на температурното равновесие. Необходими са 15 процедури. Техниката за пясъколечение при деца е същата, но процедурите траят 5 до 15 минути. Баните са особено полезни за деца, преболедували от рахит и детски паралич.

Рейтинг: 4.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 15812

Препоръчани продукти

Коментари за Лекуване с пясък

    Подобни статии