PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Лекуване с домашни средства

Лекуване с пчелен восък

Образува се във восъчните жлези на пчелите. Чистият восък се познава по това, че при продължително стоене се покрива със сивкав, белезникав прах.

Благодарение на съдържащите се в него етерични масла и витамини, восъкът намира широко приложение при лекуване на рани и екземи, изгаряния, простудни и ревматични заболявания.

Част от активните вещества на восъка се резорбират от кожата. От друга страна той извлича през кожата от тъканите токсични и разпадни продукти. При простудни и възпалителни заболявания на мускули, нерви, сухожилия (лумбаго, неврит, тендовагенит) се прилага топлолечение с восък.

Восъкът е основа на лечебни свещички, пластъри, мехлеми, кремове.

Намира широко приложение и в козметиката.

Заболявания на щитовидната жлеза

Топъл възел

  • Всеки ден се взема по 1 супена лъжица вощина. Ядат се много орехи.

Студен възел

  • Редовно се консумират восък и мед.

Гангрена

  • Стопяват се восък, овча лой, борова смола (може да се замени с медицинска дъвка). Преди сваляне от огъня се прибавя 1/2 супена лъжица захар. С прецедената гореща смес се залива парче памучен плат. Преди да се сложи на промитото с кислородна вода болно място, восъчният пластир леко се затопля. Лечението продължава с месеци, но е ефикасно. Пластирът се сменя на всеки 24 часа.

Отоци

•     Смесват се равни части непочистен восък, взет от медена пита, стрит на прах сух пелин и домашна ракия-първак. Сместа се слага върху отока. Лечението се прилага до оздравяване.

Восъчни пластири

Разтопява се на водна баня восък и в него се потапя парче памучен плат. Оставя се да изсъхне, след което се навива на руло. От пластира се реже парче, колкото е необходимо, затопля се и се слага върху болното място. Върху него се поставят парче мушама и вълнен плат. Лечение с восъчен пластир се прилага при неврит, тендовагенит, лумбаго, ставни заболявания. Пластирът се държи най-малко 12 часа. 

Восъчна питка

Восъкът се разтопява на водна баня и се излива в плосък съд. Още топъл се отделя от съда, оформя се като питка и се слага върху болното място. Покрива се с мушама или найлон и се превързва с вълнен шал. Държи се 20-25 минути.

Кожни заболявания

Лишеи

  • На водна баня се затопля 100 г восък. Прибавят се 40 г брезови пъпки или същото количество невен. Бърка се непрекъснато, докато заври и се оставя да изстине. Разрежда се с 50 г зехтин. С мехлема се мажат засегнатите места чрез втриване в кожата.

Рани

  • На водна баня се сварява мехлем от равни части восък и бяло брашно. Мехлемът се слага върху добре почистената рана и болното място се превързва.

Брадавици и мазоли

  • На водна баня се възваряват 50 г восък и 30 г прополис. След разтопяването им се добавя сокът на 1 лимон. В горещата смес се потапя парченце памучен плат и леко охладено се слага върху брадавицата или мазола. След 3-4 дена кракът се накисва в гореща вода и мазолът се изтъргва.

Напукани ръце и пети

  • На водна баня се разтопяват до завиране равни количества восък, зехтин и дъвка (медицинска). С получения мехлем се мажат засегнатите места.

За почистване на лицето

  • На водна баня се разтопяват 50 г восък, 70 г мед, 20 г бадемово масло. Получената смес се нанася топла върху лицето и след 30 минути се измива.
Рейтинг:
4.3/5 на базата на 7 оценки

Отзиви

ТАНЯ НАЙДЕНОВА
Защо никой не отговаря на зададените въпроси ? Имам восък и не знам как да го ползвам със точност
Виж още отзиви
Коментирай
loading...