Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Лекуване с пчелен восък

Лекуване с пчелен восък

Лекуване с пчелен восък

Образува се във восъчните жлези на пчелите. Чистият восък се познава по това, че при продължително стоене се покрива със сивкав, белезникав прах.

Благодарение на съдържащите се в него етерични масла и витамини, восъкът намира широко приложение при лекуване на рани и екземи, изгаряния, простудни и ревматични заболявания.

Част от активните вещества на восъка се резорбират от кожата. От друга страна той извлича през кожата от тъканите токсични и разпадни продукти. При простудни и възпалителни заболявания на мускули, нерви, сухожилия (лумбаго, неврит, тендовагенит) се прилага топлолечение с восък.

Восъкът е основа на лечебни свещички, пластъри, мехлеми, кремове.

Намира широко приложение и в козметиката.

Заболявания на щитовидната жлеза

Топъл възел

 • Всеки ден се взема по 1 супена лъжица вощина. Ядат се много орехи.

Студен възел

 • Редовно се консумират восък и мед.

Гангрена

 • Стопяват се восък, овча лой, борова смола (може да се замени с медицинска дъвка). Преди сваляне от огъня се прибавя 1/2 супена лъжица захар. С прецедената гореща смес се залива парче памучен плат. Преди да се сложи на промитото с кислородна вода болно място, восъчният пластир леко се затопля. Лечението продължава с месеци, но е ефикасно. Пластирът се сменя на всеки 24 часа.

Отоци

•     Смесват се равни части непочистен восък, взет от медена пита, стрит на прах сух пелин и домашна ракия-първак. Сместа се слага върху отока. Лечението се прилага до оздравяване.

Восъчни пластири

Разтопява се на водна баня восък и в него се потапя парче памучен плат. Оставя се да изсъхне, след което се навива на руло. От пластира се реже парче, колкото е необходимо, затопля се и се слага върху болното място. Върху него се поставят парче мушама и вълнен плат. Лечение с восъчен пластир се прилага при неврит, тендовагенит, лумбаго, ставни заболявания. Пластирът се държи най-малко 12 часа. 

Восъчна питка

Восъкът се разтопява на водна баня и се излива в плосък съд. Още топъл се отделя от съда, оформя се като питка и се слага върху болното място. Покрива се с мушама или найлон и се превързва с вълнен шал. Държи се 20-25 минути.

Кожни заболявания

Лишеи

 • На водна баня се затопля 100 г восък. Прибавят се 40 г брезови пъпки или същото количество невен. Бърка се непрекъснато, докато заври и се оставя да изстине. Разрежда се с 50 г зехтин. С мехлема се мажат засегнатите места чрез втриване в кожата.

Рани

 • На водна баня се сварява мехлем от равни части восък и бяло брашно. Мехлемът се слага върху добре почистената рана и болното място се превързва.

Брадавици и мазоли

 • На водна баня се възваряват 50 г восък и 30 г прополис. След разтопяването им се добавя сокът на 1 лимон. В горещата смес се потапя парченце памучен плат и леко охладено се слага върху брадавицата или мазола. След 3-4 дена кракът се накисва в гореща вода и мазолът се изтъргва.

Напукани ръце и пети

 • На водна баня се разтопяват до завиране равни количества восък, зехтин и дъвка (медицинска). С получения мехлем се мажат засегнатите места.

За почистване на лицето

 • На водна баня се разтопяват 50 г восък, 70 г мед, 20 г бадемово масло. Получената смес се нанася топла върху лицето и след 30 минути се измива.
Рейтинг: 4.3/5 на базата на 6 оценки
прегледи 58960

Препоръчани продукти

Коментари за Лекуване с пчелен восък

 1. .

  Защо никой не отговаря на зададените въпроси ? Имам восък и не знам как да го ползвам със точност

Подобни статии

Уринолечение

Уринолечение

През февруари 1996 година беше свикана първата световна конференция по уринотерапия. Целта на този ф...
Лекуване с глад

Лекуване с глад

Едно от най-големите открития е способността на човека да излекува сам себе си, да подмлади организм...
Тета лечение

Тета лечение

Какво представлява този метод? Името на метода произлиза от мозъчната честота Тета. Тя варира от (4...
Четков масаж

Четков масаж

Сухият четков масаж се препоръчва при ишиас, ревматизъм, подагра, изпотяване, неврастения, хипертони...
Движение и здраве

Движение и здраве

Ходенето - най-обикновеният и общодостъпен спорт, придоби особено значение в нашето механизирано вре...