Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Лекуване с плодове  »  Лечебни свойства на някои плодове

Лекуване с плодове

Лекуване с плодове

Лечебни свойства на някои плодове

Мандарина

Подобрява обменните процеси в организма, засилва апетита. Много подходящ плод за хора със стомашни киселини. Сокът от мандарина унищожава гъбичките (втрива се в болезнените места). Отвара от корите облекчава кашлицата при простуда, заболявания на бронхите и горните дихателни пътища.

Високо съдържание на витамин С.

Райска ябълка

Редовната употреба на този красив, а и много полезен плод, лекува малокръвие, стомашно-чревни заболявания, кървящи венци. Ползва се и като ефикасно очистително средство, но се препоръчва най-вече за укрепване след тежка болест и операция.

Плодът е с богато хранително съдържание - пектин, плодови киселини, захари, танини, витамините А, В, С, Р, Е, провитамин А, минерални соли и др.

Киви

Наричат го „плодът на здравето". Полезен е за всички възрастови групи. Плодовете и сокът са целебни за хора, прекарали тежки инфекциозни заболявания, при преумора, нервно напрежение, простуда, магарешка кашлица, туберкулоза. По-малкото съдържание на захароза позволява консумирането на киви и от диабетици.

Този екзотичен плод с аромат на касис, ягода, ананас и диня едновременно съдържа най-важните за човешкия организъм витамини - С, А, B1, В2, Р, целулоза, белтъчини, пектинови вещества, калий, калций, магнезий, желязо и др.

Лимон

Редовното приемане на лимони активизира защитните сили на организма. Лимоните се използват с успех профилактично срещу сърдечен и белодробен инфаркт и тромбофлебит. Витаминната недостатъчност, особено напролет, отпадналостта, липсата на апетит, кървенето на венците, се повлияват много добре от лимоните. Те се използват с успех при сърдечни и бъбречни заболявания и при отоци, предизвикани от тези заболявания. Препоръчват се при високо

кръвно налягане, подагра, ревматизъм, чернодробни и жлъчни заболявания, предпазват от атеросклероза. Солите на лимоновата киселина, с която е богат плодът, предотвратяват образуването на утайка от оксалова и пикочна киселина. Целулозата в плодовете е в малко количество, от което стомахът не се дразни и това ги прави много полезна храна при стомашни и чревни заболявания. Лимоновият сок има прекрасно лечебно действие при възпаление в устната кухина, а благоприятното му действие при екземи и гъбички по кожата във вид на компреси е признато.

В заключение може да се каже, че лимоните са съкровищница на витамини - С, В1, В2, В3, В6, В9, Р, РР, каротин, много минерални соли и микроелементи.

Грейпфрут

Установено е, че редовната консумация на грейпфрути повишава тонуса на организма, спомага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, увеличава броя на червените кръвни клетки, стимулира сърдечната дейност и мозъчните функции, понижава високото кръвно налягане, действа благоприятно на черния дроб.

По съдържание плодът на грейпфрута е много сходен с този на лимона - захари, белтъчини, органични киселини, минерални соли, лимолин, който му придава горчивината, и значително по-голямо количество ензими, много витамини.

Облепиха, ракитник, сибирски ананас

Това дръвче, приличащо на храст, у нас е слабо познато. Може да се срещне по пясъците край Варна и граничните райони с Турция. Плодът-чудо, като го наричат за необикновенно ценните му качества, започва да се сее все повече и в домашните градини.

Облепихата е била позната още на древномонголските и тибетските лекари при лечение на ревматизъм, стомашно-чревни заболявания, бавно и трудно заздравяващи рани по лигавиците, при кожни рани, изгаряния, анемия, хиповитаминоза, косопад, ерозия на маточната шийка, възпаление на влагалището, рак на хранопровода, атеросклероза. Установено е, че спиртен екстракт от кората на дървото задържа растежа и развитието на злокачествени образувания. Облепихата помага на организма да се справи бързо и в борбата му с тежки инфекции. От плодовете се получава масло, което намира приложение при стомашни и гинекологични заболявания и се приема направо като витаминен концентрат от С, Р, В1, В2, В3, В6, В9, К, Н, Е и др. витамини. По отношение на Витамин Е например, облепихата заема първо място между плодовете. Плодовото масло от облепиха намира приложение при измръзване, акне, гъбични заболявания, кожна туберкулоза, ушни и очни заболявания. Не на последно място е болкоуспокояващото й въздействие.

Всички части на растението - плодовете, семената, листата, клонките, са богати на биологично активни вещества - фруктоза, гликоза, захароза, захари, плодова вода, органични киселини, пектинови и дъбилни вещества, багрила.

Офика, самодивско дърво

Не само нашата народна медицина препоръчва офиката като лечебно средство при много заболявания - за ободряване и общо укрепване след тежка болест, като поливитаминно средство при хипо- и авитаминози. Доказано е благотворното действие на плодовете и натуралния сок при бъбречни, стомашно-чревни, жлъчни, чернодробни и болести на сърдечно-съдовата система.

Повишава хемоглобина, препятства натрупването на холестерол в кръвта, задържа атеросклеротичните процеси, понижава кръвното налягане. Плодът на офиката е почти два пъти по-богат на каротин от морковите и е важен доставчик на витамин А, особено ценен за човешкото зрение и за подрастващите организми. Богат е и на витамините В1, В2, В9, С, К, Р, Е. Плодовете съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, захари, сорбит, органични киселини, пектин, дъбилни и багрилни вещества, танин.            

Касис

Касисът е изключително полезен плод. Действа общоукрепващо, възбужда апетита, предпазва от атеросклероза, укрепва сърцето, нормализира кръвното налягане, повишава устойчивостта на организма срещу инфекции, ускорява възстановяването на силите след боледуване, намалява умората, спомага за по-лекото протичане на бремеността, стимулира млечните жлези. Доказана е лечебната му сила при заболявания на черния дроб, на жлъчните пътища, анемия, ставни заболявания, подагра, мигрена.

Плодовете и сокът от тях са добро лечебно средство при остри възпаления на горните дихателни пътища и при кашлица.

Касисът е богат на витамините С, Р, каротин. По съдържание на витамин С отстъпва само на шипката и облепихата, а на витамин Р-на аронията и черната черница. По-беден е на витамините от групите В, на Е и Н. За сметка на това плодът е много богат на органични киселини, фруктоза, глюкоза, пектинови и дъбилни вещества.

Тъй като съдържа твърде малко захароза, касисът може да бъде употребяван и от диабетици. Богат е още на калий, калций, магнезий, фосфор, желязо.

Химико-биологичната му характеристика завършва с микроелементите йод, мед, манган, цинк и кобалт. Не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрит с повъшена киселинност на стомашния сок и диария при деца.

Киселица, дива ябълка

Плодовете на киселицата се ползват с успех при депресия, раздразнителност, за отслабване, при високо кръвно налягане, обилна менструация, разстройство, малокръвие, захарен диабет (печени). При треска и грип понижават температурата. Киселицата е богата на витамините С, В1, В2, РР, провитамин А.

Съдържа дъбилни вещества, целулоза, пектин, калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни и железни соли, органични киселини, йодни съединения и др.

Запазени, плодовете на киселицата са особено полезни при пролетен недостиг на витамини.

Орех

Ореховите ядки се препоръчват при лечението на анемия, инфекциозни и простудни заболявания, изтощение, преумора, при йод-недоимъчна гуша, за възстановяване след тежко заболяване. Орехите предпазват от туберкулоза, помагат на паметта да се запази ясна. Полезни са и за диабетиците.

Установено е, че ядките на 20 ореха покриват дневната нужда на организма от мазнини и почти и тази от белтъчини. Ореховите ядки доставят на организма и голямо количество калций, магнезий и фосфор, микроелементи, желязо, калий, натрий, йод и витамините В1 В2, С, РР, Е, каротин.

Неузрелите орехови ядки са изключително богати на витамините С и Р, като в това отношение отстъпват само на тиквите.

В сладкото от зелени орехчета се съдържа голямо количество витамин С. Сухите орехови ядки са по-богати от пресните на белтъчини, мазнини, скорбяла и целулоза.

Трябва да се знае, че печените орехи, макар и по-лесно смилаеми, губят голяма част от съдържащия се в тях витамин С.

Арония

Този храст, достигащ не повече от 2,5 м височина, се нарежда в списъка на особено ценните лекарствени растения.

Плодовете и сокът от тях възпрепятстват отлагането на холестерол и се използват при лечение на атеростлероза и разстройства на нервната система.

Стимулират процесите на регенерация на мускулната и костната тъкан. Доказано е защитното им действие при вирусни и бактериални заболявания. Стимулират функциите на щитовидната жлеза и се препоръчват при базедова болест. Отхрачващото им действие ги прави добро лекарство при бронхити. Подпомагат растежа и правилното развитие на децата и на плода при бременни.

Аронията се използва с успех при кръвоизливи, възпалителни процеси, ревматизъм, анемия, алергия.

Свеж сок от арония, приеман по 1/2 чаена чаша 2 пъти дневно в продължение поне на 2 седмици, дава отличен резултат при лечение на високо кръвно налягане. През зимата може да се замени с отвара от плода. Кората на аронията също съдържа понижаващи кръвното налягане вещества.

Компресът с отвара от плода е успешно средство при лечение на кожни заболявания.

Лечение с арония не се препоръчва при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок и язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Плодът на растението е с разнообразен химичен състав и много богат на минерални вещества и витамини. По количество на витамин Р аронията няма съперници между плодовете. Съдържа още витамините С, В1, В2, В6, В9, РР, Е, К, каротин.

От захарите в плода преобладават фруктозата и гликозата, богат е и на органични киселини, най-вече ябълчна и лимонова, пектинови, дъбилни и багрилни вещества, калий, калций, магнезий, голямо количество йод.

Гроздов сок пази сърцето

Благотворното влияние на гроздовия сок е най-силно върху така наречените кръвни плочици, които по-трудно образуват съсиреци. Така сокът предпазва сърцето от инфаркт.

Сокът от червено грозде е по-ефикасен от този на портокала и грейпфрута. Ако човек пие ежедневно сок от червено грозде, ефектът върху кръвните плочици се запазва 72 часа след като консумацията спре.

Сокът от червеното грозде е по-лечебен от този на бялото.

Гроздолечение

Лечението с грозде е било прилагано още в древността и намира специално място в плодолечението.

Този ценен плод съдържа плодови киселини, микроелементи, калиеви соли, целулозни образувания и др. Гроздето възвръща силите, увеличава апетита, избистря паметта, укрепва сърдечната дейност, подобрява функциите на черния дроб, регулира храносмилането и дейността на щитовидната и жлезите с вътрешна секреция. Дава отличен ефект при лечението на туберкулоза, чернодробни и сърдечни заболявания, укрепва стените на кръвоносните съдове, засилва имунната система. Целулозата в месестата част и ципата на гроздето засилва перисталтиката на червата и изхвърля от организма вредните вещества. Гроздето помага при очни и ушни заболявания, болести на далака, стоматит, лимфаденит, артрит, подагра, маточни болести. Гроздолечението повлиява много успешно и кожните болести - акне, екзема, уртикария. Добро е действието му и при пясък в жлъчния мехур и бъбреците. Гроздовата диета се провежда така:

  • Приготвя се 1,5 - 2 кг грозде, което се разделя за 3 приема. Първото количество се изяжда сутрин на ставане 30-40 минути преди закуска, а последното - преди вечеря. За да се получи добър и траен резултат, лечението трябва да продължи 2-3 месеца без прекъсване.

Ако болният има чувствителен стомах или получава разстройство, може да изпива прясно приготвения и прецеден сок на определеното количество грозде.

При гроздолечението е добре да се избягва консумирането на месо, яйца и зеле.

Гроздето трябва да се измива добре, като се сложи под течаща вода.

Рейтинг: 3.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 16460

Препоръчани продукти

Коментари за Лекуване с плодове

  1. .

    Zainteresuvah se nai -veche ot kasis-a, tai kato v momenta si kupuvam zamrazeni gorski plodove ot targ. verigi.Nadjvam se da se razmina tazi zima s gripnyat virus s pomoshta nai-veche na kasisa.

  2. 1.

    Супер е

Подобни статии

Лекуване с канела

Лекуване с канела

Бронхит 1 пакетче канела, 1 пакетче смлян или счукан карамфил, 35 дребни зелени орехчета и 500 г ...
Лекуване с мед

Лекуване с мед

Медолечението е само част от апитерапията - лечение с пчелни продукти. Целебните качества на меда са...
Лекуване с прополис

Лекуване с прополис

Основният източник на прополиса са смолите на някои дървета - круша, череша, бор, ела, смърч, които ...
Лекуване с пчелно млечице

Лекуване с пчелно млечице

Пчелното млечице е гъста белезникова течност с характерна миризма и възкисел вкус. Съдържа белтъчини...
Лекуване с пчелен прашец

Лекуване с пчелен прашец

Пчелният прашец е съставен от мъжки полови клетки на цъфтящи растения, обогатен от пчелите със секре...
Лекуване с пчелен восък

Лекуване с пчелен восък

Образува се във восъчните жлези на пчелите. Чистият восък се познава по това, че при продължително с...