Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Лекуване с плодове

Лекуване с плодове

Лекуване с плодове

Плодовете лекуват. Те са източник на изключително полезни вещества, необходими за поддържане на човешкия организъм. Регулират храносмилането, осигуряват енергия, помагат за изхвърляне на вредните вещества. Въглехидрати, белтъчини, мазнини, органични киселини, плодова вода, витамини, ензими, хормони, соли, слузни вещества, алкалоиди, гликозиди, багрилни вещества - всичко това получаваме от плодовете. А някои от тях като скорушата и офиката съдържат въглехидрата сорбит, който е сладък, но не е захар и е изключително полезен при захарния диабет. Известно е значението на витамините за нормалното функциониране на човешкия организъм. При техния недостиг се нарушава нормалната обмяна на веществата, защитните сили на организма отслабват, появяват се недоимъчни заболявания -хиповитаминоза при недостиг и авитаминоза при пълната липса на даден витамин.

Болшинството от витаминните препарати се получават по синтетичен път, като имат еднаква химическа формула с естествените. Но във всички случаи за предпочитане е да се приемат дадените от природата витамини.

Витамин C (аскорбинова киселина)

Има го във всички плодове. Повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания. Намалява нивото на холестерола в кръвта и предотвратява развитието на атеросклерозата в кръвоносните съдове. Действа противовъзпалително и противоалергично. Намалява умората, укрепва нервната система. Най-високо съдържание има в шипката, касиса, офиката, глога, аронията и кивито.

Провитамин A (каротин)

Недостатъчното количество на каротин в организма води до кокоша слепота, а при продължителен недостиг на витамин А настъпват тежки увреждания на очите и възпаление на лигавиците на човешкото тяло.

Каротин се съдържа във всички плодове, но в по-големи количества в плодовете с жълто-оранжева и червена окраска. Да се помни, че каротинът може да се поема в неограничени количества, но вземането на синтетичен витамин А в по-големи дози или по-продължително време е токсично. Особено богати на провитамин А са скорушата, кайсията, тиквата, фурмата, облепихата (ракитникът).

Витамин P (рутин)

Недостигът на витамин Р се изразява в обща слабост, умора, мускулни болки в ръцете и краката, точковидни кръвоизливи по кожата. Съдържа се в корите на цитрусите и в плодовете с тъмно червено, до черно оцветяване (черна черница, касис, вишна, къпина, шипка).

Витамин B1

Недостигът му смущава дейността на нервната система и се проявява в отпадналост, безсъние, отслабване на паметта, изтръпване на крайниците, тахикардия, повишаване на кръвното налягане.

Съдържа се във всички плодове, но най-много в шипката, облепихата, бананите, сливата, офиката, ананаса, дюлята, портокала.

Витамин B2

При недостиг на витамин В2 в организма се нарушава растежа на децата, отслабва зрението, налице са нервни смущения. Установен е във всички плодове. Най-високо съдържание на витамин В2 има в шипката, трънката, облепихата, офиката, крушата и кайсията.

Витамин B3 (пантотенова киселина)

Стимулира дейността на жлезите с вътрешна секреция. Активизира защитните сили на организма срещу много болести, стимулира растежа на децата, участва в пигментацията на космите.

Недостигът му води до нервни смущения, слабост, умора, намалява активността на надбъбречните жлези, причинява побеляване на косата.

Витамин В3 е широко разпространен в много плодове, но най-вече в тиквата, касиса, кайсията, банана, грейпфрута, портокала, малината и пъпеша.

Витамин PP (витамин B5, (никотинова киселина)

Активизира дейността на черния дроб, подобрява функционирането на нервната и храносмилателната система и кожата.

При продължителен недостиг на витамин РР се развива заболяването пелагра, при което под въздействието на слънцето по откритите части на тялото кожата потъмнява и се възпалява, явяват се изменения по лигавиците на всички органи, усвояването на храната не се извършва пълноценно, започват психични разстройства.

Най-богати на този витамин са прасковите, кайсиите, бананите, шипките, ябълките, джанките, малините, смокините, гроздето, белите тикви, сливите.

Витамин B6 (пиридоксин)

Има антисклеротично действие, участва в кръвообразуването, въздейства върху обмяната на холестерола в организма. Недостигът му се изразява в обща слабост, нервни смущения, сърбеж и лющение на кожата, поява на екземи, анемия, падане на косата.

Най-високо съдържание на витамин В6 има във червеното френско грозде, касиса, бялата тиква, обикновената тиква, облепихата, ананаса, бялото френско грозде, ябълката, мандарината.

Витамин В9 (фолиева киселина)

Има мощен противоанемичен ефект. Стимулира образуването на еритроцитите и левкоцитите. Взема участие в белтъчната обмяна, има антисклеротично действие.

При недостиг започва възпаление на устната лигавица, нарушава се образуването на червени кръвни клетки, намалява количеството на белите кръвни телца и тромбоцитите, развива се анемия.

Витамин В9 се съдържа най-много в тиквата, касиса, облепихата, банана, ягодата, лимона, вишната.

Витамин H (витамин B7, биотин)

Участва в обмяната на мазнините. Поддържа в нормално състояние нервната система. Недостатъчното му количество в организма предизвиква сънливост, отпуснатост, безапетитие, увеличаване на холестерола, анемия. Хроничната му липса води до болестни изменения по кожата (лющене по ходилата и дланите), а често и падане на косата, заболявания по ноктите.

Плодовете съдържат малки количества витамин Н. Най-голямо количество имат ягодата, облепихата, червеното френско грозде, касиса, малината, гроздето.

Витамин Е (токоферол)

Наричан е витамин на размножаването, тъй като е пряко свързан с правилното функциониране на половите жлези, менструацията, забременяването, раждането. Повишава физическата издържливост, забавя процеса на стареене, увеличава продължителността на живота, не допуска развитието на атеросклероза. Недостигът му води до нарушения в дейността на сърдечно-съдовата система, половата дейност и размножителния процес.

Най-високо съдържание на витамин Е имат прасковата, офиката, аронията, дюлята, кайсията, тиквата, сливата.

Витамин K

Участва активно в процесите на кръвосъсирвацето и предпазва от кръвоизливи, не позволява развитието на зъбен кариес. При недостиг се увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове, нарушава се съсирваемостта на кръвта и при операции, раждане, сериозни наранявания, могат да се получат обилни кръвоизливи.

Най-много витамин К съдържат тиквите, гроздето, касиса, облепихата, офиката, аронията.

2. Лечебни свойства на някои плодове

Мандарина Подобрява обменните процеси в организма, засилва апетита. Много подходящ плод за хора със стомашни киселини. Сокът от мандарина унищожава гъбичките (втрива се в болезнените места). Отвара о...

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки
прегледи 17343

Препоръчани продукти

Коментари за Лекуване с плодове

  1. .

    Zainteresuvah se nai -veche ot kasis-a, tai kato v momenta si kupuvam zamrazeni gorski plodove ot targ. verigi.Nadjvam se da se razmina tazi zima s gripnyat virus s pomoshta nai-veche na kasisa.

  2. 1.

    Супер е

Подобни статии