Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Лекуване с медицинска дъвка

Лекуване с медицинска дъвка

Лекуване с медицинска дъвка

В рецептите на нашите народни лечители често присъства медицинска дъвка. Предлагаме ви някои популярни рецепти.

Задух

 • Смесват се 20 г медицинска дъвка и 5 г бял тамян, 14 листа от индрише и 3 лимона смлени с кората. Всичко се разбърква в 500 г мед, най-добре акациев. Приема се 3 пъти дневно по 3 чаени лъжички. Да не се допира до зъбите! Почерняват от тамяна!
 • Разбиват се добре 500 г течен мед и 1 пакетче краве масло. Към сместа се добавят 30 леко препечени и смлени заедно с 50 г медицинска дъвка прасковени костилки. 3 пъти дневно 30 минути преди хранене да се изяжда по 1 супена лъжица от лекарството.
 • Смилат се 2 чаени лъжички медицинска дъвка и се разбърква със 7 супени лъжици мед и 3 нарязани глави лук. Всичко се залива с 250 г вода и се вари, докато водата остане наполовина. След изстиване се прецежда и се прибавя 250 г добре разбито краве масло. Приема се сутрин и вечер на гладно по 1 чаена лъжичка.
 • 2 супени лъжици добре промита свинска мас, 1 супена лъжица мед и 5 зърна счукана или смляна дъвка се размесват добре. Дозата е за 1 ден. Разпределя се на 4 приема преди хранене.
 • 1 пакетче медицинска дъвка, 1 пакетче тамян и 2 зърна колофон се счукват в хаван. Гърдите на болния се намазват със свинска мас. Сместа се изсипва в марля или тензух, който се прегъва и се слага върху гърдите на болния с притискане, така че да залепне. Държи се, докато сама падне. Ако болният не може да изтърпи, отлепя се със спирт.

Сърдечни смущения

 • Към 2 супени лъжици мед се прибавят 4-5 зърна смляна медицинска дъвка и 100 г почистени и смлени семки от бяла тиква. Всичко се разбърква много добре. Приема се по 1 супена лъжица сутрин и вечер преди хранене.

Главоболие

 • Равни количества медицинска дъвка и суха счукана иглика се варят в 1 л вода 10 минути на тих огън. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно 20 минути преди хранене.

Гнойни рани

 • Сгорещяват се, без да се оставят да заврат, 20 г медицинска дъвка, 6 г счукана айваджива, 10 г восък, 10 г бял тамян и 6 супени лъжици зехтин. Сместа се бърка непрекъснато до разтопяване на различните съставки. Промитата с разтвор от смрадлика рана се намазва с мехлема, покрива се с марля и се превързва.

Напукани ръце и пети

 • Равни количества зехтин, мед, дъвка и пчелен восък се варят на водна баня до сгъстяване. Бърка се непрекъснато до получаването на гладък мехлем.
Рейтинг: 3.1/5 на базата на 8 оценки
прегледи 50424

Препоръчани продукти

Коментари за Лекуване с медицинска дъвка

  Подобни статии

  Лекуване с глад

  Лекуване с глад

  Едно от най-големите открития е способността на човека да излекува сам себе си, да подмлади организм...
  Тета лечение

  Тета лечение

  Какво представлява този метод? Името на метода произлиза от мозъчната честота Тета. Тя варира от (4...
  Четков масаж

  Четков масаж

  Сухият четков масаж се препоръчва при ишиас, ревматизъм, подагра, изпотяване, неврастения, хипертони...
  Движение и здраве

  Движение и здраве

  Ходенето - най-обикновеният и общодостъпен спорт, придоби особено значение в нашето механизирано вре...
  Дишане и здраве

  Дишане и здраве

  Дишането, тоест поемането на кислород от белите дробове и издишването -изхвърлянето на въглероден дв...