PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Лекуване с домашни средства

Лекуване с медицинска дъвка

В рецептите на нашите народни лечители често присъства медицинска дъвка. Предлагаме ви някои популярни рецепти.

Задух

  • Смесват се 20 г медицинска дъвка и 5 г бял тамян, 14 листа от индрише и 3 лимона смлени с кората. Всичко се разбърква в 500 г мед, най-добре акациев. Приема се 3 пъти дневно по 3 чаени лъжички. Да не се допира до зъбите! Почерняват от тамяна!
  • Разбиват се добре 500 г течен мед и 1 пакетче краве масло. Към сместа се добавят 30 леко препечени и смлени заедно с 50 г медицинска дъвка прасковени костилки. 3 пъти дневно 30 минути преди хранене да се изяжда по 1 супена лъжица от лекарството.
  • Смилат се 2 чаени лъжички медицинска дъвка и се разбърква със 7 супени лъжици мед и 3 нарязани глави лук. Всичко се залива с 250 г вода и се вари, докато водата остане наполовина. След изстиване се прецежда и се прибавя 250 г добре разбито краве масло. Приема се сутрин и вечер на гладно по 1 чаена лъжичка.
  • 2 супени лъжици добре промита свинска мас, 1 супена лъжица мед и 5 зърна счукана или смляна дъвка се размесват добре. Дозата е за 1 ден. Разпределя се на 4 приема преди хранене.
  • 1 пакетче медицинска дъвка, 1 пакетче тамян и 2 зърна колофон се счукват в хаван. Гърдите на болния се намазват със свинска мас. Сместа се изсипва в марля или тензух, който се прегъва и се слага върху гърдите на болния с притискане, така че да залепне. Държи се, докато сама падне. Ако болният не може да изтърпи, отлепя се със спирт.

Сърдечни смущения

  • Към 2 супени лъжици мед се прибавят 4-5 зърна смляна медицинска дъвка и 100 г почистени и смлени семки от бяла тиква. Всичко се разбърква много добре. Приема се по 1 супена лъжица сутрин и вечер преди хранене.

Главоболие

  • Равни количества медицинска дъвка и суха счукана иглика се варят в 1 л вода 10 минути на тих огън. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно 20 минути преди хранене.

Гнойни рани

  • Сгорещяват се, без да се оставят да заврат, 20 г медицинска дъвка, 6 г счукана айваджива, 10 г восък, 10 г бял тамян и 6 супени лъжици зехтин. Сместа се бърка непрекъснато до разтопяване на различните съставки. Промитата с разтвор от смрадлика рана се намазва с мехлема, покрива се с марля и се превързва.

Напукани ръце и пети

  • Равни количества зехтин, мед, дъвка и пчелен восък се варят на водна баня до сгъстяване. Бърка се непрекъснато до получаването на гладък мехлем.
Рейтинг:
3.1/5 на базата на 13 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...