Назад  |   Начало  »  Алтернативно лечение  »  Народно лечение  »  Лекуване с домашни средс...  »  Водолечение

Водолечение

Водолечение

Преди 100 години Себастиан Кнайп издава книгата се „Лекуване с вода". Написана на достъпен език, тя е посветена от автора на „бедните класи, захвърлените и забравените".

Парна баня за главата

При шум в ушите, настинка, болести на главата, ревматични болки в горната част на тялото, затруднено дишане, катар на горните дихателни пътища. Две такива бани са в състояние да излекуват тези заболявания, твърди Кнайп. Резултатът е по-бърз и по-добър, ако първо се направи топла баня на краката с пепел и сол в продължение на 15 минути.

Трябва да се приготвят достатъчно голям съд, два стола - нисък и висок и чаршаф за покриване на болния. Съдът се напълва до 3/4 с вряща вода, похлупва се с капак, върху него се слага парче мокър плат, за да се запази парата. Болният, гол до кръста, сяда на високия стол и се навежда над съда. След това се покрива с чаршафа плътно, така че парата да не може да излиза от никъде. Снема похлупака и парата го облива

Добре е при тази процедура той да има помощник. Банята трае 20 минути. След свършването й тялото се измива с хладка вода. Болният се раздвижва, докато изсъхне и тялото му възвърне естествената си топлина.

Ефектът на лечението си усилва, ако във врящата вода се добавят билки -1 супена лъжица счукан копър или градински чай, бъз, жиловлек, липов цвят, коприва или сенни отпадаци. С билките банята действа изключително благоприятно и на очите.

Кнайп подчертава изрично, че банята трябва да се прави зимно време в топла стая и да не се излиза без студено поливане, което затваря разширените от действието на парата пори. Преди излизане обезателно да се постои на топло поне 15 минути, като през това време болният се движи.

Студено поливане

То се прави по два начина - болният да се измие с добре намокрена в чиста вода кърпа или леко да се поливат с вода частите на тялото (изключва се главата), върху които е действала парата, като се обърне особено внимание на гърдите.

Избърсват се само лицето и косата, останалите части на тялото се оставят мокри. Обличат се дрехите, правят се движения до затопляне и възвръщане на нормалната температура. Много е добре, ако е възможно, след парната баня на главата да се вземе студена вана, при условие, че трае само 1 минута.

Парна баня на краката

Тези бани се прилагат при отоци и подпухвания на краката, нарушено кръвообращение, сраствания на ноктите, мазоли, главоболие, произтичащо от приток на кръв в главата, спазми в корема вследствие на настинка.

Прави се така: върху съда се поставят две дъсчици, на които болният да опре краката си, налива се до половината вряла вода и голите до коленете крака се завиват плътно, за да не излиза парата.

Добре е, ако във водата се добави отвара от сенни отпадъци. Продължителността на банята е 20-25 минути. При необходимост за по-висока температура, по средата на времето може във водата да се пусне гореща тухла. И тук следва разхлаждане на тялото по вече познатия начин.

Това лечение се ползва при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, начален стадий на воднянка и във всички случаи на затруднено уриниране.

Нужен е стол с изрязан отвор, под който се слага кипяща вода с варени в нея полски хвощ, сенни отпадъци или овесена слама. В случаите на затруднено уриниране е най-добре да се употреби хвощ. Съблеченият до кръста болен сяда на стола и плътно се завива с чаршаф, така че парите да не излизат навън. Банята трае 15-20 минути. След нея е най-добре да се направи половин вана. Ако няма условия - хубаво обливане.

Парни бани за отделни  болезнени места

При ожилване от оса, пчела, паяк, дори отровен, парните бани и обмиванията намаляват и в много случаи съвършено спират болката. Поразеното място се държи над съд с кипяща вода. Банята трае не повече от 20 минути. Тя е много ефикасна и при събиране на храчки в гърлото. В този случай във водата се добавя отвара от коприва.

Седене на пара

Това лечение се ползва при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, начален стадий на воднянка и във всички случаи на затруднено уриниране.

Нужен е стол с изрязан отвор, под който се слага кипяща вода с варени в нея полски хвощ, сенни отпадаци или овесена слама. В случаите на затруднено уриниране е най-добре да се употреби хвощ. Съблеченият до кръста болен сяда на стола и плътно се завива с чаршаф, така че парите да не излизат навън. Банята трае 15-20 минути. След нея е най-добре да се направи половин вана. Ако няма условия - хубаво обливане.

Парни бани за отделни болезнени места

При ожилване от оса, пчела, паяк, дори отровен, парните бани и обмиванията намаляват и в много случаи съвършено спират болката. Поразеното място се държи над съд с кипяща вода. Банята трае не повече от 20 минути. Тя е много ефикасна и при събиране на храчки в гърлото. В този случай във водата се добавя отвара от коприва.

Умиване

Умиването включва цялото тяло, включително стъпалата на краката. Умиването трябва да се извърши бързо, равномерно, за 3-4 минути. Прави се с ръка или плътен мек шал. При тежко болните може да се направи на части. Например първо се измива гърбът и болният ляга. После се измиват гърдите и корема и след няколко часа - краката и ръцете.

ЗАБЕЛЕЖКА: Кнайп не препоръчва миене, когато на човек му е студено или усеща студени тръпки.

2. Поливане

Поливане на главата Практикува се при очните и ушни заболявания. Водата се полива така, че да тече по затворените очи, бузите и зад ушите. Съдът за поливане трябва да побира около 5 л вода. След поли...

3. Вани

За краката Ваните за краката се разделят на студени и топли. Най-често се практикуват, когато болният не е в състояние да направи пълна или половин вана. Водата трябва да стига до прасците или колен...

4. Компреси

Нужно е голямо парче ленен плат, прегънато така, че да покрие гърлото, гърдите и корема. Платът се топи в студена (зиме в топла, но не гореща) вода, добре се изстисква и се налага. Върху него се слага...

5. Обвиване

Обвиване на главата Главата се измива и плътно се покрива със сух плат така, че да не пропуска въздух. Трябва да останат открити само бузите и очите. Върху ленения или памучен плат се слага лек въл...

6. Пийте много вода

Изпивайте дневно от 6 до 8 чаши вода. Тя трябва да бъде студена, защото по-бързо се абсорбира от топлата. Не чакайте да почувствате жажда, за да посегнете към водата. От особено много вода се нуждаят ...

Рейтинг: 1.0/5 на базата на 1 оценка
прегледи 22745

Препоръчани продукти

Коментари за Водолечение

  Подобни статии

  Лекуване с хума

  Лекуване с хума

  Хумата е едно от най-добрите средства за вътрешно лечение, използвано още от древни времена. Тя абсо...
  Лекуване с пясък

  Лекуване с пясък

  Пясъкът се ползва за лечебни цели от дълбока древност. Днес този метод е поставен на научни основи. ...
  Лекуване с плодове

  Лекуване с плодове

  Плодовете лекуват. Те са източник на изключително полезни вещества, необходими за поддържане на чове...
  Лекуване чрез дървета

  Лекуване чрез дървета

  Природолечителите са убедени, че човек може да се свърже пряко с енергийния поток на дървото и така ...