PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Алтернативни методи

Болката е страдание – алтернативни средства за нейното облекчение

Всички човешки общества от дълбока древност до наши дни се стремят да задоволят най-необходимите потребности на хората от храна, религия, материално благополучие, секс, щастие и здраве и др. Борбата с хроничната болка е един от съществените елементи гарантиращ доброто физическо и психическо здраве на хората. В миналото хората са трупали емпиричен опит наблюдавайки и анализирайки животинските и растителни субстаниции и са прилагали натрупания опит в традиционната медицинска практика. Усещането за болка е сигнала, който организма ни изпраща, че са настъпили някакви неблагоприятни вътрешни или външни въздействия. Болката, остра или хронична предизвиква страдание за организма и ограничава неговата активност. Освен чисто физически тя въздейства неблагоприятно и на психоемоционалната сфера. Поради това още от най-дълбока древност хората се опитват да се справят с болката. Съвременната медицина разглежда острата болка  само като един симптом, докато хроничната болка се разглежда като заболяване. Едно от основните човешки права, според Световната организация за борба с болката – IASP  е възможността за  нейното лечение .

Когато става въпрос за остра болка, лечението се прилага спрямо основното заболяване и неговите усложнения. Това лечение бива два вида - консервативно и оперативно. Лекуването на болката с консервативни средства включва приеманета на парацетамол, индометацин, аспирин, кеторолак, ибупрофен, диклофенак (Диклоневровит е съчетание от диклофенак и витамини от групата B) и други,  които са нестероидни противовъзпалителни вещества. Често използвани са и пиразолоновите производни, като алфа 2 агонисти, метамизол, СОХ 2 инхибитори и др. Приложение в борбата с острата болката намират още  и наркотичните аналгетици, физиотерапевтичните методи, локални анестетици и блокади, акупунктура и др.

Хроничната болка може се лекува, като се започне лечение на основното заболяване чрез консервативен или оперативен начин. Консервативното лечение на хронична болка не се различава съществено от това на острата болка, но към него се добавят ансиолитици, седативи - антидепресанти и др.

Американският алерголог Джеймс Брейли препоръчва да се използват първо средствата на алтернативната медицина за справяне с хроничната болка още преди приемането  на медикаменти, с изключение на случаите на нетърпима болка: като при фрактура на няколко места или в последния стадий на рак. Той подчертава, че има алтернативни средства, които не отстъпват на свободно продаваните или специално предписаните лекарства против болка и които според последните научни проучвания и статистики убиват всяка година над 7000 човека поради вредни странични ефекти от нестероидните противовъзпалителни средства.

Ето няколко алтернативни добавки, които облекчават болката: 

  • Растението босвелия  има силно противовъзпалително действие, блокира отделянето на възпалителните вещества, наречени левкотриени  и така намалява болката. За разлика от нестероидните противовъзпалителни средства не крие риска от стамашно-чревно кървене, язва и бъбречна недостатъчност. Препоръчват се 250 мг 3 или 4 на ден до отшумяване на болката.          
  • Витамин В6 – повишава нивото на серетонина. Той е съпътстващ фактор за отделянето на серотонин. Научните изследвания показват, че витамин В6 помага при синдрома на хроничната болка.  Препоръчва се прием на висока дневна доза витамин В–комплекс, например по 50 мг от повечето витамини от В групата.
  • Куркума – старо злато. Индийската подправка куркума /curcuma longa,тумерик/,която присъства в някои видове горчица, съдържа веществото куркумин, което намалява подуването на ставите, схващанията  и хроничните артритни болки не по-зле от нестероидните противовъзпалителни лекарства, но без техните странични действия.
  • 5-НТР – инструктира мозъка да повиши прага на болката. Тази натурална субстанция / пълното и’ название е 5-хидрокситриптофан/ повишава  нивата на моноаминния невротразмитер серотонин, който се синтезира в централната нервна система. Когато нивото на серотонин е ниско, човек има нисък праг на болка, т.е. изпитва болка по-бързо, по-силно и за по-дълго време от хората с нормални нива. Освен това, високите нива на серотонин правят съня по-дълбок. Хората със смущевия в съня са по-податливи на хронична болка. Лекарите използват 5-НТР  като средство за избавяне от болки при фибромиалгия, мигрена и артрит, но тъй като неговото използване е все още на експериментална фаза и не се знае нищо за  страничните ефекти в дългосрочен план,  не се препоръчва  без лекарско предписание.         
  • МSM – тялото се нуждае от сяра. При модерния начин на живот човек е подложен на непрекъснат стрес и е принуден да консумира полуфабрикати, което е фактор за загубата на запасите от сяра в човешкият организъм. Сярата е важен елемент, който се бори с възпаленията, подпомага заздравяването на тъканите и намалява значително болката. Веществото МSM / метилсулфонилметан/, който е най-добрият източник на сяра, подпомага възтановяването на съединителната тъкан и отделянето на болкоуспокояващите аминокиселини, които ускоряват детоксикацията и намаляват възпалението и болката. Хранителните добавки със съдържание на сяра и веществото MSM облекчават артритните болки  и  са част от лечебната терапия на всякакви хронични болки. Началната доза е от 500 мг 3 пъти на ден.   
  • БРОМЕЛАИН – подобрява кръвообращението към увредената тъкан. Бромелаинът /бромелин/ е протеолитичен ензим, отговарящ за усвояването на белтъчините. Той  „смила” малките кръвни съсиреци в тялото, подобрява притока на кръв към хронично травмираните и болните места в тялото. Има и противовъзпалително действие. Препоръчителни са 500 мг дневно за успокоение на хронична болка.Ефикасни са продуктите с минимум 1200 mcu /млечно-съсирващи единици, научната мярка за силата на бромелаина/.
  • ЦИНК – широко разпространен дефицит, който боли. Недостатъчните нива на цинк в тялото могат да причинят хронична болка и възпаление, предразположеност към респираторни инфекции и бавно оздравяване. Особено сред хората над 50 годишна възраст и сред онези, които консумират много глутен  /съдържащ се в печивата, крекерите, чипса, хляба и макаронените изделия/ този дефицит е широко разпространен. При хронична болка се препоръчва дневен прием на хранителна добавка, която съдържа 25-50 мг цинк, а когато болката премине, дневната доза се намалява до 15 мг / това е количеството, което присъства в повечето комплексни мултивитамини/.

Има много заболявания и състояния, които причиняват хронични болки като артрит, хронично главоболие, болки в гърба, фибромиалгия и честите разтежения. Голяма част от тези оплаквания се повлияват много добре от терапията с плантарна рефлексология и магнитна терапия, които са част от различните  безлекарствени техники на алтернативната медицина. Но когато се касае за болка, коята не реагира на конвенционалните или алтернативните терапии, болка, съпътствана от кръв в изпражненията, необяснима загуба на телесно тегло, припадъци, треска или схващане на врата, от което се будите нощем, болка, която варира по сила, честота или вид, то трябва незабавно да се консултирате с лекар!

Жулиета Узунова

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...